READING

Ezernyi tükör

Ezernyi tükör

Ha tengert, tavat, egyszóval vízfelületet szeretnél festeni, érdemes mielőbb elsajátítani a tükröződés festésének tudományát. 
Az egyik legszebb és legkedveltebb festői fogás mind közül, híres festők garmadánál megfigyelhetjük a különféle technikákat. Érdemes abban a stílusban keresgélni, amihez jobban vonzódunk, emellett, ha kialakult már saját stílusunk, kövessük azt.

Elsőnek és mindenek fölött lássunk!
Muszáj tudatosítanunk, hogy a tükröződés nem más, mint tükörkép. Egy szélcsendes környezetben pl. egy hegy tükörképe a tóban nem más, mint a hegy maga, vagyis annak fordított változata.
Ha a víz nem csendes, a tükörkép elmosódhat, aránytalanná válhat, de a valós képünk színei a legtöbb esetben visszaköszönnek a vízen.
Tükröződés más felületeken
Homályos vagy tiszta tükörképet nem csupán vízben vagy közvetlenül a tükörben találhatunk. A legtöbb felület visszaad többé vagy kevésbé a valós formából vagy színből, persze ez szintúgy függ a felületünk simaságától, színétől, anyagától.
Színek változása
Vannak olyan helyzetek is, amikor a víz színe kevéssé egyezik az ég árnyalatával. A legtöbbször vihar esetén találkozhatunk ezzel, mikor még az ég sötétje nem érte el a vizet.
De változtathatunk a természet színein annak érdekében is, hogy a festmény mondanivalóját még inkább kifejezésre juttassuk.
A festmény minden esetben érzéseket fog kelteni, hangulatot ad át, még akkor is, ha nem törekszünk kifejezetten rá. Figyeld a saját érzéseid, azok nem hazudnak, ha egy óriási viharfelhő ámulatot, félelmet kelt benned, a vásznadon is megjelennek majd ezek az érzések. De ehhez elengedhetetlen a perspektíva, és a színek helyes használata.
A perspektíváról következő cikkben olvashatsz! ☺️

A FessNeki repertoárjában is rengeteg képen keresztül gyakorolhatod a tükröződés fortélyait. Kortárs festőnk Leonid Afremov és Graham Gercken is előszeretettel alkalmazzák a techinkát. Virágzó tavasz, Őszi délután, Víparti séta és Elvágyódás című képeinken keresztük tudsz igazán elmélyülni a tükröződés rejtelmeiben. 

 


RELATED POST

  1. […] érdemes rákattintanod a tükröződésről szóló cikkre és a hozzá tartozó videóra […]

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here