READING

Erős párosítás – avagy a komplementer színek...

Erős párosítás – avagy a komplementer színek bűvkörében

Vannak dolgok amik mellett csak úgy elmegyünk. És vannak, amiken nyomban megragad a tekintetünk. Lehet szó egy csinos nőről, vagy férfiról, de lehet ilyen egy reklám, egy plakát, bármi a világon. Van, ami megüt, ami valahogy intenzívebb mint a többi. Ez vonzalom és kész. Elintézhetjük ennyivel.
De valójában manipulálva vagyunk, és talán tudat alatt, de mi is manipulálunk. Ilyen erő rejlik a színekben is, ami, ha birtokunkban van, képesek vagyunk olyat hozni létre, amiről mások tekintete sem szabadul egykönnyen.
Nem mindegy persze, hogyan használjuk a színeket, ez ősi tudomány. Csak azok a színek képesek egymást megfelelően felerősíteni, melyek egymás tiszta ellentétei, pontosabban a színkör ellentétes oldalán helyezkednek el. Ezek a komplementer színek.
A festők közül például Van Gogh előszeretettel élt ezzel a fogással. Szintén jellemző Csontváry vagy Monet képeire.
     
 

Ugyancsak meghatározza a divat világát

Vagy a lakberendezését.
Ezzel az eszközzel élnek a reklámok, plakátok szerkesztői is, és nem véletlenül logókon, feliratokon is látni.
Úgyhogy, aki stílusos, ámde merész festményre vágyik, merüljön a téma legmélyére! Egy festményen akár több ilyen színpár is kiegészítheti egymást. Leonid Afremov legsikeresebb képein például leggyakrabban a színskála összesét megfigyelhetjük, mégis a fő területek meghatározó színei komplementer színpárok.
A narancs és a kék gyakran használt, bevált páros, a hideg és a meleg, tűz és víz legjellemzőbb színei. A kettő együtt pedig kiváló összhangot teremt. Aki pedig kerülné a harsány színeket, mindezt pasztellben is megvalósíthatja.
Érdekességként: felismerheted a komplementer színpárokat, ha összekevered őket, mert a keverékükből minden esetben különös szürkés-fekete színt kapsz.
Képeink közül Afremov Vízparti sétáját, Van Gogh Éjszakai kávézóját és Csillagos éj című festményét érdemes tanulmányozni.

RELATED POST

  1. […] orosz-izraeli származású művész-, mestere a komplementer színek alkalmazásának (lásd: Erős párosítás cikk), így érezhetjük egyszerre békésnek, mégis élénkítően vibrálónak a képeit. […]

  2. […] meg továbbá a festő színhasználatát. Több festmény is bizonyítja, hogy Van Gogh komplementer színek ügyes használatával tudta ennyire erőssé és figyelemfelkeltővé tenni alkotásait. Ilyen […]

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here