READING

Tavirózsa pár lépésben

Tavirózsa pár lépésben

Ahogy legutóbb a virágokról szó esett, (Virágzó festészet cikk), ígéretet tettem, hogy megmutatom nektek a Monet-féle tavirózsák festésének rejtelmeit, és most elöljáróban teszek is egy újabb ígéretet, hogy a későbbiekben ezt a technikát nem csupán virágokhoz hasznosíthatjátok, hanem magához az impresszionista festési stílushoz, tehát a foltokkal festéshez, amihez hamarosan cikket is találtok majd.
Adjunk egy kis hátteret Monet-nak, mielőtt belevágunk a sűrűjébe.

Miért is olyan különleges az ő stílusa, és miért számított annyira újnak?
Természetesen az impresszionizmus nem csupán az ő forradalma volt, hanem sok más művészé egyetemben, akik a pillanatot szerették volna rögzíteni a vászonra, ezáltal gyors ecsetvonásokkal dolgoztak, legtöbbször szabadtéren. A gyorsaságra azért volt szükség, hogy az adott fények, árnyak, tehát a hangulat ne vesszen el. A sok telített színfoltból együttesen jött létre a színátmenet, az alakok és formák. Ezért is van, hogy közelről ezek a formák szétesnek, és csupán megfelelő távolságból látható teljes egészében a kép. Ennél a fajta ecsetkezelésnél nem szükséges összemosni, árnyalni nagyobb felületeket,még az arcok, tekintetek is foltokból állnak csupán. Így Monet vizililiomjai is.

     

Ha egy kicsit jobban meg akarjuk érteni a látásmódot, legjobb, ha hunyorítunk kissé. Így a körülöttünk levő tárgyak nagyobb színfoltokká esnek szét.
Egy impresszionista virág festéséhez legjobb a lekerekített, lapos ecset, és jó sok festék. (Sose spórolj a festékkel, ha foltokkal akarsz festeni!) Adott egy jó foltos vízfelület, igyekeztem egyszerűsítve reprodukálni a festmény hangulatát.
A virág alapszínétől, például egy fehér tavirózsa esetében el kell vonatkoztatnunk, és minden esetben csak az árnyékokra és fényekre fókuszálni. Így lehetséges, hogy a virág szirmai közt visszaköszön a víz kékje, a felhők narancsos árnyalata vagy az árnyék szürkés-lilája. Az ecsetmozdulat, ahogy a videóban is láthatjátok, nagyon könnyed, alulról felfele ívelővonást hagy maga után. Több ilyen, kissé csésze-alakban letett vonásból alakul ki a virág maga. Érdemes az árnyék sötétjéből indítani, és úgy haladni a világosabb színek felé, és dúsítani a formát, de fordítva is ugyanolyan könnyen elkészíthető.

Monet Tavirózsák című festményét velünk közösen, a FessNeki pesti stúdiójában is elkészítheted, ahol a vízililiomok festésén túl az impresszionista ecsetkezelés minden rejtelmébe betekintést nyújtunk.

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here