Extrémitás a művészetben

Ha valaki alkot, különlegeset vágyik létrehozni, nem kétséges. A felsorakoztatott példákra azonban a különleges nem a legtalálóbb kifejezés. Bizarr? Talán. Egyedi? Nem kétséges.
De minden esetben extrém.
Véremet a művemért!
Vincent Castiglia 35 éves amerikai festőművész, aki szó szerint vérét adja a képeiért. Saját vérét önmagának csapolja le, ahányszor csak szükséges, hogy a sokszor hónapokig tartó munkafolyamat alatt még inkább sajátjának érezhesse alkotásait. A szürreális és aprólékosan kidolgozott képek a test és az ember hanyatlásával foglalkoznak, épp ezért a technika a mondanivalótól nem is olyan idegen. Hihetetlen népszerűségnek örvendő festményei akár több milliós árat is elérhetik.
A Savage County című horrorfilmhez egyik művét plakátként is felhasználták.

  

Használd, amit Isten adott!
A tanácsot nagyon is komolyan vette a magyar származású Kira Ayn Várszegi. Bár sokan nem értékelik a művészetét, a hölgynek mégis súlyos megrendelései vannak a saját melleivel festett képeire. Saját elmondása szerint a célja, hogy megnevettesse az embereket. Őt magát pedig a technika és a festési folyamat boldogítja. Lehet, nem akarjuk tudni, miért.

Rajta kívül egyre több művészpalánta igyekszik hasonlóképp használni a testét, nem is olyan rég egy francia lány vallotta, hogy nincs is jobb annál, mint ecsetként használni a saját nemiszervét. Elhisszük neki.
Nem könnyű
A saját szomorúsága ihlette Rose-Lynn Fisher alkotásait, aki fotó-tájképeihez több mint százféle könnycsepjét használta fel, megkülönböztetve a bánat vagy az öröm könnyeit például a hagymapucolásnál szerzettektől. Ebből is látszik, hogy minden, ami történik velünk, jó lehetőség a kreativitásra.

  

Az üres vászon?
Legendás történet egy legendáról, aki képes volt csillagászati összegekért eladni egy kissé kopott, üres fehér vásznat. Andy Warhol sok képet el tud adni, na de azt mégsem gondolnánk, hogy ez is megy neki. Nem is éppen. A kép ugyanis nem teljesen üres, hanem megtalálható rajta a művész spermája. Így már nem csodálkozunk rajta, hogy egy rajongónak ez kincset érő mű, hiszen ennél nagyobb katarzisban biztos nem festett még a művész úr.
Itt még megemlíthetjük Vitto Acconci, amerikai land art művész nevét is, aki hasonló indíttatást követve nyolc órán át maszturbált a kívánt kép előállítása érdekében.
Összegezve, van miből szemezgetni. Ahogy a művészetnek, az extrém művészetnek is megannyi ága van, amelyeket, ha nem is használunk fel saját képeinkhez, de rácsodálkozhatunk, mennyi kreativitás is lakozik az emberben, ha alkotni szeretne.
Talán nem túlzás azt állítani: minden eszköz jó eszköz.

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here