Kincs a lomok közt

Ilyen pillanatra vágyunk mindannyian, mikor a szerencse felénk fordul, és minden anyagi problémánk egycsapásra megoldódik. A legtöbbünk arról álmodozik, hogy lottómilliárdos lesz, de ki gondolná, hogy a milliók lapulhatnak a saját padlásunkon, a kukában, vagy épp a közeli bolhapiac standjain.
Sosem árt műértőnek lenni! 
Az alábbi történetek ezt igazolják. Íme pár olyan story, ahol a kincset érő alkotások tulajdonosai nem is sejtették, miket birtokolnak.
Picasso 2 dollárért
Egy luouisianai lakókocsiparkban vásárolta Teisha McNeal a kincset érő műalkotást 2009-ben, de a festmény valódi kilétére csak később derült fény, mikor is 2 dollár helyett 2 millió dollárért kelt el.
Lopott Renoir
Marcia “Martha” Fuqua állítólag 7 dollárért jutott hozzá egy Renoir festményhez a bolhapiacon, amelynek valódi értékéről mit sem sejtett, sőt, a festmény nem is igazán tetszett neki, inkább az azt körülvevő míves keret. Azóta sajnos kiderült, hogy a festményt Saidie May gyűjteményéből lopták el, az értéke csaknem 22ezer dollár. Fuqua tagadta, hogy bármi köze is lett volna a lopáshoz.
Warhol első képe
Andy Fields egy Las Vegasi garázsvásáron járt hihetetlen szerencsével 2012-ben, mikor 5 dollárért vett egy  színesceruzával rajzolt Rudy Vallee portrét. Fields nem volt teljesen tudatlan vásárló, mikor felrakta az eBayre az alkotást. A Sotheby’s és Bonhams aukciós házak végül kiderítették, hogy a rajz valóban Andy Warhol műve, amit tíz éves korában készített. Ma 2,1 milió dollárt ér.
Pollock lelke
Szintén kiárusítás, a 90-es évek közepén járunk, mikor is Teri Horton megbánta, hogy vett egy ocsmány festményt, amit soha ki nem akaszt majd a falára. Hortonnak szerencséje volt, hogy barátja vetett egy pillantást a képre, mielőtt megszabadult tőle, hiszen az említett barát váltig állította, hogy a kép csakis egy eredeti Jackson Pollock lehet. Igaza is lett. Hiába gondolták oly sokan, hogy a kép nem lehet a híres művész keze munkája, hisz hiányzik belőle a “lélek”, a képen Pollock részleges ujjlenyomata Hortont igazolta, ezzel 50 millió dollárral gazdagítva őt.
Reméljük ezek után a szemfüles barát jutalma sem maradt el.
Tiziano a padláson
2005-ben esett meg, hogy egy Pécsi család padlásáról egy teljességgel értéktelennek tartott festmény bukkant elő. A kép már negyven éve ott porosodott, minekután kiderült, hogy nem akármi, hanem Tiziano munkája az 1500-as évekből. A kép (Mária gyermekével és egy Szent Pállal) végül 140 millió forintért cserélt gazdát.
8 milliós lom
Szó szerint a szemétben turkált egy lomtalanítás során, -és lett 8 millió forinttal gazdagabb-, egy szerencsés férfi, aki rátalált Perlrott Csaba Vilmos, a nagybányai iskola nevezetes tagjának egyik elveszett festményére.
Az iroda falán
Nem csoda, ha már rá sem pillantunk az iroda falán lógó porlepte festményre, amit nap mint nap látunk. Jó tanulság azonban egy szegedi múzeum irodájának története, hogy néha mégsem árt jobban kinyitnunk a szemünket, hisz talán már most egy Giorgio Vasari kép tulajdonosai vagyunk. A festmény kilétére, bár több mint 80 éven át díszítette a falat, 2009-ben jöttek rá a múzeum dolgozói.
És nem csupán a festmények számítanak értéknek, lehet az egy ócska tál, amiről kiderül, hogy a Song Dinasztia idejéből való, vagy pár régi fotó, amik végül 200 millió dollárt érnek… példa ezernyi van, de a lényeg egy: sosem tudhatod, nem vagy-e már most te is a szerencsések egyike.
Úgyhogy: kutatásra fel! 😉

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here