READING

Foltokkal festeni- könnyeden, mint Monet

Foltokkal festeni- könnyeden, mint Monet

A legtöbb ember szívéhez az impresszionizmus festészete áll a legközelebb. Nem is volt túl rég, hogy megalakult az irányzat, mégis olyan hatásos és erős volt, hogy még a legkritikusabbaknak sem volt más választása, mint elfogadni azt. Monet, Manet, Renoir, Degas… stb. csak hogy párat említsek, igencsak otthon volt a foltokkal festésben.
Ez a legkönnyebb
Ha igazi festői látványra vágyunk, a konkrét vonalak helyett igyekezzünk elvonatkoztatni, és foltokkal festeni. Nem csak hogy első szárnycsapásainkhoz ez kiváló technika, de valóban szép is. Legfontosabb tulajdonsága, hogy igazán sosem kell betartanunk a határokat. Foltok mellé foltok érkeznek, és így tovább.
Bár akármit le lehet festeni így, a tájképek általában könnyebbek, mint egy portré. Ajánlom figyelmetekbe a “Legyen valósághű?” cikket, amiben láthatjátok, mennyire könnyű az alapvető tájrészleteket, -mint fák, sziklák, felhők-, foltokból felépíteni.
Nem mellesleg, az impresszionista alkotók főleg a fényhatásokat figyelték, a nagyobb árnyékos és fényes területekre koncentráltak. Ez a technika tehát megköveteli a kontrasztokat is, így lesz igazán látványos.
Nézzétek csak!

Tik-tak
Hiába próbálsz minden részletet előre megtervezni, ez itt nem fog működni. Ahhoz, hogy a képed igazi impresszionista mű legyen, lendületben kell maradnod. A foltok könnyen ritmusossá válhatnak, ha túl sokat agyalsz. Itt tehát nincs helye félelemnek. Keresd a megfelelő árnyalatot, dobd fel a vászonra és lépj tovább. Még ha nem is tökéletes, csak merj. A figyelem könnyebben tanulható, mint a szenvedély. Ha az utóbbi nincs, a kép üres és hideg marad.
Tanulj!
Manapság milliónyi lehetőséged van tanulni a festést. Elmúltak a régi idők, amikor csakis a nagymesterek adhatták át tudásukat, bár ez gyakorlatilag most is hasonlóan működik, csak kissé felgyorsítva és megkönnyítve. Elmehetsz múzeumokba, ráguglizhatsz bármelyik festményre, nézhetsz videókat, vagy tanulhatsz tanárnál.
A festés szívből jön, de nem mindegy, milyen tapasztalatokkal érkezel. Tanulj, de ne hagyd, hogy eltántorítsanak a saját festési stílusodtól vagy irányodtól, ne feledd, ha senki nem mert volna újat adni a világnak, ma is a barlangrajzolnánk. 🙂
FessNeki
Bár sok lehetőség adott, ha elsősorban a festés öröme érdekel, és a tettek embere vagy, vágj a közepébe, és gyere el egyik közös festésünkre! Semmi előképzettség nem kell hozzá, a segítség is kéznél van, mégis alig három óra után kész festménnyel térhetsz haza. A legtöbb festményünk impresszionista alkotás, szögletes, kerekded, ilyen-olyan foltokból felépülő, minden adott, hogy a foltokkal festést elsajátíthasd. Összesen 35 impresszionista alkotás vár, közülük is íme pár tipp:
 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here