Tehetséges gyerekek

Ritka madár
Sokszor hallottunk róla, hogy némelyik nagy művész már gyerekkorában kiemelkedően jó volt abban, amit csinált. Ilyen volt Mozart a zenében, Picasso a festészetben, vagy Gauss a matematikában. Ez a hihetetlen tehetség velü(n)k-született adottság, ami magas képzelőerőről, vizuális memóriáról tesz tanúbizonyságot.
Ez a fajta erőteljes kombó napjainkból se veszett ki, ma is találkozunk ilyen ritka, de ámulatbaejtő gyerekzsenikkel, akik már 10 éves koruk előtt befutottak. Természetesen ez a folyamat nem evidens, könnyen lehet ugyanilyen tehetséges a későbbiekben az a gyerek, aki 4 évesen még csak firkálgat, és fordítva, az eleve művészetben jeleskedő gyerek is kedvét vesztheti tinédzser korára. Ebből kifolyólag a családi háttér és a (nem rákényszerítő) támogatás itt is kulcsfontosságú.
Nézzük csak! Íme három példa napjaink legtehetségesebb művészpalántái közül, három különböző stílusban:
Mini-Monet
Kieron Williemson 7 éves korában nyitotta meg első kiállítását impresszionista alkotásaiból, minekután fél óra alatt 235.000 dollár ütötte a zsebét, ami nemsokára jó párszáz millió forintnak megfelelő fontra ugrott. Azóta több teltházas kiállítása is volt, és egy napja nem telik el festés nélkül. Kieron stílusa valóban nagyon hasonlít Monet ecsetkezelésére, nem hiába Mini-Monet-nak becézi a rajongótábor. Több, mint fél milliárdos vagyonát szülei kezelik.
   

Absztrakt-baba
Aleita Andre 9 hónapos korától kezdve fest, 4 évesen már kiállítása nyílt New Yorkban, ahol festményei egyenként majd 10000 dollárért keltek el. A kislány munkái absztrakt alkotások, leginkább Pollock vagy Picasso műveihez hasonlítják. A kis művész-zseni ártatlanul és szabadon kezeli a vásznat, sokszor gyerekjátékokat is beleépít képeibe, és többféle technikát használ egyszerre. Szülei, bár maguk is művészek, semmiben sem szeretnék vezetni, vagy korlátozni lányukat. Azóta Aleita már táblagépen is alkot és kivételesen keresettek kézzel festett hangszerei.
 

Istenadta tehetség
Akiane Kramarik mélyen vallásos csodalány, aki már 8 évesen élethű alkotásokat készített. Elmondása szerint festés közben spirituálisan átszellemül, minden festménye belülről jön, és ő ezt Isten ajándékának tekinti. Képein érezhető a szeretet és a hit, legszívesebben arcokat fest édeni boldogságban, vagy paradicsomi tájakat. Festményét, amely a béke hercegét ábrázolja (egyben Jézust) az Igazából mennyország című, megtörtént eseményeket alapján készült filmben is felhasználták.
 A kétketők számára videó is készült a festés folyamatáról.
 

Tehetséges gyerekek természetesen nem csak a festészeten belül vannak. Ugyancsak ismert Eathen Wallmark, aki 7 évesen, és Tsung Tsung, aki 3 évesen lett zongoravirtuóz, vagy Jake Barnett, aki autodidakta módon általános iskolásként megtanulta az egész gimnáziumi matematika anyagot, és 12 évesen egyetemista lett. A mai legokosabbnak tartott fiatal pedig  Tanishq Abraham, aki 10 évesen érettségizett, de már 8 éves korában csillagászati klubbot alapított, és a Nasa-val dolgozott együtt. Ő lett a legfiatalabb kutató, aki előadást tarthatott az amerikai csillagászati ügynökség konferenciáján.
Bár ezek a gyerekek kivételesek és kivételesen korán kerültek a figyelem központjába, az “átlag gyereknek” is ugyanúgy kijár minden lehetőség, hogy kreativitásukat, eszüket kibontakoztathassák. A FessNeki keretei közt sok gyerekről derült már ki, mennyire tehetséges festőpalánták. Gyertek el ti is gyerek-festés alkalmainkra, vagy fessetek együtt anyával-apával közösen. Képeink között itt válogathattok:

http://fessneki.hu/minden_esemeny/?dat=2017-9


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here