Színek IV. – Sárga

Színekből sosem fogyunk ki, főleg így kora ősszel, mikor a fák lombjai lassan elszáradnak, a zöld mellett a bordó, de főleg a sárga dominál.
A divatvilág kezdi megunni a tipikus ősz színeket, ám a természet úgy fest, nem divatpártoló. És talán a lelkünk sem. Nem találkoztam még olyan emberrel, aki unná a ligetben a sárguló tölgyeket, vagy a megannyi száraz levél ropogását a talpa alatt. Aki úgy általánosságban nem unja az életet, sorra elgyönyörködik, mire képes a természet a tél felé vezető úton.

 

Ahogy mindig, most is a legérdekesebb tényeket kerestem a sárgáról.
Elsősorban nem árt tudni, hogy ez az egyik alapszínünk a három közül, amelyekkel bármilyen más szín kikeverhető. Mutatom is:

   

Sosem gondolnánk, hogy a sárga elsősorban a hatalom színe. Ez az elképzelés a régi időkből ered, mikor is a sárga a fény színeként a Napistent szimbolizálta. A fény így tehát az égből eredő erő, szeretet, illetve kapocs volt ember és isteni lény között.
Kínában például csakis az hordhatott sárga ruhát, aki a  császári családhoz tartozott. Náluk a hatalmon kívül a föld színe is a sárga volt.
A szerzeteseknél és a buddhizmusban a lemondás, alázatosság és vágytalanság színe (tehát itt is az elhivatott Isten gyermekeihez kötődik).
Térjünk rá a keresztény értékekre is. A sárga szín itt is afféle szentséget jelölt, ámde kettőssége itt kezd igazán megmutatkozni. Míg a hideg, világos sárga valóban az isteni fény, a hit és az igazság kifejezője, addig más változatai már rosszat sejtetnek.
A sötétsárga például az árulás és eretnekség színeként írta be magát a bibliába. A zöldessárga szintén hitszegést jelöl, továbbá irigységet, halált is.
A narancsba hajló sárga ismét a Nap fényét szimbolizálja, de inkább az érzéseinkben, a meleg szeretetet fejezi ki. Érdekesség továbbá, hogy a bölcsesség színe, az intellektus jele. Ez minden bizonnyal, -tévesen vagy sem-, a hatalommal kapcsolódott össze az idők folyamán.
A legérdekesebb számomra talán mégiscsak az, hogy a szimbolika a sárga színt sehol sem kapcsolja össze a vidámsággal. A legtöbb ember viszont igen, nem hiába vesznek fel sokak sárga ruhadarabokat esős, hideg időben, mintegy jókedv-hozóként, és jómagam is mindig az örömmel, játékkal hoztam összefüggésbe (nem is voltam hajlandó más színű bábuval játszani). Egyszóval nálam a sárga mindig a bohém, játékos, legvidámabb szín marad.
Színkeverés
Egyik legismertebb sárga festékünk a nápolyi sárga, amit már több ezer éve is használtak. Anyaga antimonsavas ólom, mely mérgező. Szintén kevernek kadmiumból, kobaltból és krómból különböző sárgákat.

 

Virágból készítik az úgynevezett Rezedasárgát, amit főleg textilekhez alkalmaznak, és szintén növényi az úgynevezett Gumigutti sárga is, amely szintén mérgező.
Állatvédelmi okokból mára már betiltották azt az Indiából származó ragyogó, sárga festéket, melyet mangólevéllel etetett tehenek vizeletéből készítettek. Szerencsére.
Végül nézzünk csak jó szokásunkhoz híven néhány sárga ihlette alkotást.

    

Ha pedig egy szuper esti festésre vágytok a sárga szín jegyében, Afremov Elvágyódását, és Klimt Csók című képét csak ajánlani tudom novemberben is.
Legyen vidám, napos délutánotok! 🙂

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here