READING

A 10 leghíresebb portré a múltból

A 10 leghíresebb portré a múltból

A szem a lélek tükre, ezt a festők is nagyon jól tudták, és persze használták is ezt a tudást festményeiken. Az évezredek alatt megszámlálhatatlan portré és önarckép született, és mind egyedi lélekdarabkát őriz a jövő számára. Van viszont néhány, amelyeken mintha megakadt volna az emberiség tekintete, ami olyannyira ismertté vált történetével is, mintha csak a szomszédra pillantanánk. 
Íme a tíz leghíresebb portréarcok tulajdonosai és alkotóik. Meséljenek most helyettünk!
Koronázatlanul, de magasan viszi a pálmát Leonardo Da Vinci, akinek a tízből négy fantasztikus portrét is köszönhetünk. Kihagyhatatlan az örök első: Mona Lisa.
” Leonardo festett meg az 1500-as évek elején, de Mona Lisának már Giorgio Vasari nevezett el, jelenleg a Louvre-ban egy 77×53-as  nyárfatábla a lakhelyem. Talán épp azon mosolygok ilyen titokzatosan, mennyi legenda szól arról, ki is lehettem én Da Vinci életében. Sokak szerint maga a festő vagyok női ruhában, vagy az ő inasa, egyben szeretője, a kisördög- Salai arca. Voltak akik Izabella hercegnőnek gondoltak, akinél Leonardo oly sokáig szolgált. Ám kilenc éve a tudósok úgy vélik, bizonyítékot találtak, hogy valójában Lisa vagyok, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége, de az igazságot talán sosem árulom el. “

Keresztelő Szent János 
” Leonardo a halála előtt három évvel festett meg engem. Fény-árnyék ábrázolásának talán én vagyok a csúcsa, aki, mint Isten hírnöke, a sötétből kitörök a fényességemmel. Modellem, s arcom minden bizonnyal a göndör hajú, angyalarcú kisördög lehetett, Salai.”

  

 La belle ferronniere
” Senki sem tudja, ki vagyok én, és nem is fogják soha, Leonardo nem tett említést rólam, 1495-99 körül festhetett meg. Főleg Milánó hercegének, Ludovico Sforzának feleségével, vagy egyik szeretőjével azonosítanak.”

A hermelines hölgy
” Apró festmény vagyok, 40×55 cm-es, a festő 1489-ben vitt vászonra. Minden bizonnyal Cecilia Gallerani a nevem, a herceg szeretője, aki Leonardo legfőbb pártfogója volt. Nem is olyan régen a tudósok rájöttek, hogy eredetileg csupán portré voltam, Da Vinci később festett a kezembe egy apró hermelint, melyet később felnagyított. A herceg beceneve Fehér hermelin volt.”

Rembrant van Rijn
Rembrant nagyon termékeny festője volt korának, több mint 300 ránk maradt festményével, melyből 50 önarckép. Festményein kívül számos rézkarca és rajza is fennmaradt. Ezekkel együtt legalább százféle arca néz vissza ránk.
” Az idősebb Rembrant vagyok, kissé megtörve, túl a hatvanon. Szememben szomorúság ül, talán, mert érzem, közel a vég, talán mert annyi tragédia ért életem során. Négy gyermekem közül három meghalt, csupán egy fiam, Titus élte túl, kinek születése után feleségem is elment. Túl kellett élnem Titus halálát is, egyedül szeretőmtől született, törvénytelen lányom maradt mellettem.”

Jan Vermeer van Delft
Vermeer a holland aranykor második legnagyobb művésze volt, Rembrant mellett. Sokáig korunk nem fedezte fel őt, csupán a 19. század közepén. Alig ha 32 képről állíthatjuk, hogy bizonyosan ő festette. Vermeer élénken festett, főleg a sárga és az ultramarin kék színeket használta és kedvelte.
” Észak Mona Lisájának is neveznek, de valójában senki nem tudja ki vagyok. A rólam készült filmben cselédnek képzelnek, egyben a festő szerelmének és múzsájának. A mozdulatban ragadtam örökre, talán épp mondani készülök valamit, vagy épp elmosolyodom- minden a te fantáziádon múlik.”

Vincent Van Gogh
Van Gogh máig népszerű élettörténetével, és merészen egyedi festői stílusával beírta magát a történelembe. Barátja, egyben kollégája Paul Gauguin volt, akivel belső feszültségei és megbomló elmeállapota miatt sokat veszekedtek. Egyik ilyen veszekedés után Van Gogh borotvával levágta saját fülét. Sosem volt sikeres élete során, csupán egyetlen képet adott el. Gyakran éhezett, és a skizofrénián túl legalább harmincféle betegség kínozta. 1890, június 27-én szíven lőtte magát, két napra rá meghalt.
” A festő egyik utolsó önarcképe vagyok. Zavarodottságot és hideg magányt érzek. A gondolataim úgy kavarognak, akár az ecsetem a vásznon.”

Frida Kahlo
A magyar származású Frida Kahlo a mexikói közélet és művészet egyik legmeghatározóbb alakja volt. Súlyos gerincsérülése után kezdett festeni, a betegágyból tükör segítségével festette első önarcképeit. Férje a híres festő, Diego Rivera volt, akinek hatására végleg a festést választotta. Kapcsolatuk nyílt volt, Frida képein is leplezetlenül ábrázolta a női szexualitást. Legismertebb festménye a Függönyök között.
“Frida a szeretőjének készített engem. Arcom ezen a képen teljesen nyílt, tekintetem most is erős, minthogy én magam is erős voltam. Szemben állok akár a világgal is, ha védenem kell, amiben hiszek.”

Gustav Klimt
Az arany festő, Klimt a szecessziós irányzat egyik legnagyobb alakja. Erőteljes ornamentika, sűrű díszítés és arany használata jellemzi. Valóságos csábító volt, több nőtől rengeteg fel nem vállalt gyermeke született. Leghíresebb műve a Csók, ám portréi közül Adele Bloch-Bauer I-es portréja hatalmas hírnévre tett szert, nem is olyan rég film is készült a festmény sorsáról, mely Adele unokahúga jogos tulajdona lett (ahogy a valóságban is).
“Ausztria Mona Lisájaként is emlegetnek, és a festő két képet is készített rólam. Sokan úgy vélik, gyöngéd viszonyunk volt Gustavval, s a háttérben az erotikus szimbólumok rólam szólnak. Apám kérte, hogy fessen meg, törékenynek ábrázolt, minthogy az is voltam.  Ezeket a festményeket büszkén, kincsként őriztem.”

 

Andy Warhol
A pop-art irányzat legnagyobb alakjaként nyíltan felvállalta homoszexualitását. Festői karrierje mellett avantgárd filmkészítésbe is fogott. Számára a művészet szórakozás, egyben jó biznisz volt, volt idő, mikor pénzt festett, és autogramot is 1 dollárosra adott. Ennél több alkotást és időt már csak kedvenc témájára, Marilyn Monroe portréjának megannyi rikító szitanyomat verziójára szánt.
” Andy megörökített engem, vagy legalábbis azt a pillanatot, mikor legendává lettem, és talán túl is szárnyalta. Az arany hátteret halálom után kaptam, hogy így, megfestve örökre halhatatlanná tegyen.”

Miután a világ legcsodásabb portré alanyai szavakat kaptak, még inkább közel érezzük őket magunkhoz, történetükkel, lelkükkel együtt. Klimt, Adele portréját és Vermeer, Gyöngyfülbevalós lányát nálunk is megtalálod a FessNekiben.
Örökítsd meg velünk a tekintetet és tedd halhatatlanná a vásznon!

RELATED POST

  1. […] A 10 leghíresebb portré a múltból […]

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here