Hangjegy és ecset

Nézz körül!
Ha a művészet kifejezéssel találkozunk, nagyobb eshetőséggel gondolunk egy Michelangelo szoborra, vagy Da Vinci festményre, mint mindennapi dolgokra, pedig a művészet milliónyi ága mind körbevesz minket, csupán fel kell ismernünk.
A mai cikkben a zene és a festészet kapcsolatát boncolgatjuk. Garantáltan mindenki ismer egy-egy olyan videoklipet, vagy lemezborítót, amiben a rajz, vagy festészet megjelenik. Természetesen ma már ebben a modern technika is szerepet játszik, a legtöbb ilyen mű digitális módszerekkel készül el. Persze ettől még mit sem veszít értékéből.
Íme pár híres grafikus a zene világából. Ha őket nem is, de a munkájuk közül garantáltan felismertek majd párat.
Derek Riggs egy kortárs angol képzőművész, akinek neve minden rockzene iránt érdeklődőnek ismerősen cseng. Neve egybeforrt a brit heavy metal legenda, az Iron Maiden általa kitalált emblematikus szörnyfigurájával, Eddie-vel. 1980-1990-ig minden nagylemez, és csaknem az összes single borítóját ő készítette, plakátok és pólók százain jelentek meg munkái. A nem túl szerény művész egyszer kijelentette, hogy képei jobban fogynak, mint a Walt Disney merchandise termékei.
  
Ismét Warhol! A Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb lemeze listáján az előkelő 13. helyen a The Velvet Underground and Nico 1967-es lemeze áll. A borítót Warhol készítette, sőt Nico-t a lemezen szereplő német énekesnőt is ő ajánlotta a zenekarnak. 
Mona Lisa
A kép hatása az utókorra éppúgy felbecsülhetetlen, mint értéke. Csak néhányan, akik dalt írtak, énekeltek a képről: Nat King Cole – Mona Lisa, The lonely Island – Mona Lisa, Will.I.Am – Smile Mona Lisa, Brad Paisley – The Mona Lisa, The Dillinger Escape Plan – Farewell, Mona lisa.

A Green Day Boulevard of broken dreams c.dalát Gottfried Helnwein azonos című festménye ihlette, amin Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, James Dean és Elvis Presley együtt látható egy bárban. 
 
Az Emerson, Lake & Palmer 1971-es Pictures at an exhibition lemeze ugyan Muszorgszkij Egy kiállítás képei c. darabjának átirata, de keresve sem találnánk olyan zeneművet, amely ennyire szorosan és mélyen kapcsolódik a festészethez.

Havancsák Gyula, Hjules művésznéven alkot grafikusként számos könyv- és lemezborítót készített, nem utolsó sorban olyan élvonalbéli zenekarok számára, mint pl.: Accept, Annihilator vagy a Grave Digger. Bár gyerekkora óta rajzol, a Képzőművészetibe nem nyert felvételt, ezért a photoshoppon keresztül élte ki alkotási vágyát. A Képző minden bizonnyal már bánja a döntését.
 
Nem ritka az sem, hogy a zenészek a klipjeikbe is beleviszik a művészetet. Jó példa erre az Incubus zenekar, illetve az A-ha együttes. 

Paul Klee pedig éppen azért kivételes, mert ő maga a dalt, pontosabban a hangot vitte vászonra. Hallgassátok! 🙂
Ahogy láthatjátok, a két művészeti ág folyamatosan inspirálja egymást, ezért is szól nálunk, a FessNekiben halk zene az egész alkotási folyamat alatt. A következő cikkben a festészet és a tánc kapcsolatát boncolgatjuk majd! 
Legyen szép muzsikával és kreativitással teli napja mindenkinek! 🙂

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here