READING

Festőmesterek- Leonardo Da Vinci

Festőmesterek- Leonardo Da Vinci

Úgy döntöttem, ideje, hogy a világ legnagyobb és legsikeresebb festők külön-külön is terítékre kerüljenek. Az alapvető információmorzsákon kívül most is főként a titkokat, érdekességeket veszem nagyító alá. 
Sorozatunk első meghatározó alakja Leonardo di ser Piero Da Vinci.
Főhősünk neve már érdekesség, hiszen Leonardonak nem volt vezetékneve. A Da Vinci annyit tesz, “Vinci városából való”, a di ser Piero pedig “Piero fia”. Leonardo törvénytelen gyermek volt, egy városi jegyző és egy parasztlány gyermeke. Tizenhét évesen szegődött Andre del Verocchio művésziskolájába, ahol alapvető rajz, festészeti és szobrászati ismereteket szerzett. Verocchio képein már fel is fedezhetjük Da Vinci keze nyomát, hisz ő festette mestere munkáján az angyalt (Krisztus keresztelése).

“A nemzés aktusa és minden, ami azzal kapcsolatos, oly visszataszító, hogy az emberiség kipusztulna, ha nem volna ez hagyományos szokás és nem volnának csinos arcok és érzéki természetek.”
Ezek Leonardo szavai. És talán ennyi már sok mindent elárul akkori gondolkodásáról. A szexualitást, mint olyant nem sokra tartotta, bár sokak szerint homoszexuális volt. Bármelyik is igaz, az tény, hogy Verocchio tanítványait (vele együtt) meg is vádolták tiltott homoszexuális viszony folytatásával. Szerencsére az ügyből végül nem lett semmi, ő pedig továbbra is feltörekvő tehetség hírében állt.
Mindenki kedvelte, barátságos természete miatt, így széleskörű kapcsolatokra tett szert. Csupán harminc éves volt, mikor elnyerte a milánói herceg udvari művészének és tudósának állását. Ki is lehetett volna alkalmasabb, nem igaz?
Ötven évesen már Firenczében élt, részt vett egy hadjáratban is, ahol rengeteg hadigép-vázlatot és tervet készített. Ugyancsak itt festette a világhírű Mona Lisa festményt. Hírneve itt érte el tetőfokát, innentől kezdve rengeteg felkérést kapott, ide-oda utazva Milánó, Róma és Firenze között. 
A vég Milánóban érte utol, 67 éves korában. 
Tudtad?
 • Ha Leonardo valaha szerelemre talált, az minden bizonnyal tanítványa és modellje volt, Salai (a kisördög), akit 10 évesen vett maga mellé, és közel harminc évig tartott a kapcsolatuk. A kis fürtös fiúcska nem hiába kapta a Salai becenevet, ami Ördögöcskét jelent. Heves természete volt, és nem egyszer lopott, hazudott a mesterének.
 • Salai elhagyta Leonardo-t, mikor az egy grófi származású fiút (Francesco Melzi) vett magához, akit sokkal inkább hivatalos társának tekintett a közvélemény, míg őt pusztán cselédnek.
 • Salai-t a festő modellként használta nem egy alkotáshoz, például a Keresztelő Szent János festményhez is, melynek vázlata sokkal többet sejtet a tanítvány és mestere viszonyából, mint a valós festmény, hiszen álló hímtagját is közszemlére tette. Sokak szerint a híres Mona Lisa arca is az övé, sőt, néhányan felfedezni vélték az L mint Leonardo és az S mint Salai kezdőbetűket a szemében. Ezt a kutatók cáfolták.

 • Leonardo közel két évet töltött a Mona Lisa híres mosolyának tökéletesítésével.
 • Mára Da Vinci mintegy 35 ma is élő rokonát azonosították. Köztük van Franco Zefirelli, a híres Rómeó és Júlia film rendezője is.
 • Leonardo is hibázhat: kiderült, hogy a festő is hibásan ábrázolta a lovak járását vázlatain, amit sok mai anatómiakönyv szintén elhibázott. Az ősemberek bezzeg tökéletesen rajzolták fel azt a barlangok falán.

 • Da Vinci polihisztor volt. Többek közt festő, szobrász, mérnök, matematikus, feltaláló, építész, hadmérnök, anatonómus, szobrász, zeneszerző, költő, író.
 • Leonardo figyelemhiányos és hiperaktív személy volt. Egyes tudósok szerint ez enyhe autizmusra utal.
 • Megelőzte korát zseniális találmányaival, amelyek többségét meg is építette.

 • Leonardo vázlatfüzeteiben nem egyszer a rendkívül nehéz tükörírással írt.
 • Az utolsó vacsora Milánóban, a Santa Maria delle Grazie kolostorban úgy van elhelyezve a falon, mintha annak tökéletes folytatása volna. (Emiatt sokkal magasabbra helyezték, mint szokványosan, hogy a perspektíva vonalak hitelesek legyenek.)

 • Dan Brown a Da Vinci kód című regényével sokak fülébe bogarat ültetett, mi szerint Da Vinci rejtjeles üzeneteket hagyott az utókorra, illetve maga is a Sion rend tagja volt, ami a Szent Grált kutatta. Konkrét bizonyíték nem támasztja alá ezeket az elképzeléseket. A legtöbb verzió az Utolsó vacsora festményről született, többek közt, hogy a 12 csillagjegyet ábrázolja, avagy Jézus feleségét, Mária Magdolnát.
Most pedig gyönyörködjünk néhány alkotásában:

   

       

Ha tetszett Leonardo Da Vinci rejtélyes életéről és művészetéről szóló cikk, tarts velünk legközelebb is, amikor is Claude Monet világába lépünk be a FessNeki blogon! 

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here