Festőmesterek- Claude Monet

Nagyot ugrunk az időben Da Vinci után, hogy Monet életére rápillanthassunk. Festőnk 1841-ben született Párizsban. Mindig is festő akart lenni, bár apja arra vágyott, hogy a családi élelmiszerboltban dolgozzon. Már tíz évesen művészetet tanult, méghozzá Jacques-Francois Ochard-tól, aki a nagy Jacques-Louis David ( híres, klasszicista festő) tanítványa volt.
A párizsi Louvre-ban, a többi festőhöz hasonlóan-, másolni kezdte a falon függő remekműveket, és ezalatt rengeteg ismeretségre szert tett. Összebarátkozott többek közt Manet-val, Pisarro-val, Renoir-ral, és Sisley-vel is. A későbbiekben velük együtt törekedett új festészeti nézőpont/stílus létrehozására. 25 évesen vált ismertté a Zöld ruhás nő című festményével, mely galériánkban (lent) az első helyen áll. És bár Monet nem mondható sikertelen festőnek, életében neki is bőven kijutott az anyagi problémákból, melyek miatt öngyilkossággal is megpróbálkozott. Bele akarta vetni magát a Szajnába, de végül szerencsére kimentették.
A porosz-francia háború miatt Londonba menekült, ahol elsősorban John Constable és William Turner festményei inspirálták, hogy megtalálja a saját stílusát. Többek közt az ő hatásukra is készítette el az Impresszió, a felkelő nap című alkotást. Egy kritikus (Louis Leroy) Impresszionizmusnak csúfolta törekvéseit, melyet Monet barátaival és alkotótársaival büszkén elfogadott.
Az idők során Monet két feleségét is elvesztette. Az utolsóval, Alice-cel Giverny-be költözött, ahol kialakította magának a saját híres festőkertjét, melyben egy vizililiomokkal teli tóval, füzekkel keretezett híd is állt. Monet házát és kertjét ma is lehet látogatni Givernyben. Monet az itteni évek alatt a hídról és a tavirózsáról több mint kétszázféle festményt festett, és itt is hunyt el 86 évesen.
  
Érdekességek
  • Monet 12 részből álló tavirózsa óriás-festménysorozatát a francia államnak ajándékozta. Ezek a párizsi Orangerie múzeumban láthatóak.
  • Szembetegség kínozta, ami miatt a festményei kékes árnyalatokat kaptak.
  • Halála előtt olyan régóta nem festett, hogy sokakat meglepett a halálhíre, hiszen azt hitték, már régóta nem él.
  • Első feleségével Ernest Hoschede, gazdag művészetpártoló házába költöztek. Miután Monet felesége meghalt, ő Hoschede feleségével, Alice-cel maradt, és végül ő lett a második hitvese.
  • Az impresszionistákat kezdetben realistának, naturalistának nevezték.
  • A Szépművészeti múzeumban Monet három festményét is megcsodálhatjuk.
  • Edouard Manet, amikor először látta Monet munkáit, felháborodott a név és a stílus hasonlóságán. Később, mikor barátságot kötöttek, sokkal inkább Monet művészete inspirálta Manet festményeit.
Alkotásai:
  
A FessNeki-ben több Monet-festményt megfesthetsz velünk, a decemberi Japán híd festésünkre várunk sok szeretettel! 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here