Ahol a festmények születnek

Vannak különleges helyek, amik inspirálnak minket, és amik életünk során fontossá válnak számunkra. Így vannak ezzel a legnagyobb festők is. Festményeiken át nem csupán abba nyerhetünk bepillantást, milyen színű, stílusú bútorokkal vették körül magukat (ezáltal a kor stílusára), de sok minden mást is leszűrhetünk: milyen életkörülményeik voltak, hol töltöttek sok időt vagy hogyan éreztek a hely iránt.
Egy biztos, ezek a festmények ugyanúgy érzelmeket tárolnak, mint társaik, és különleges, személyes hangulatukkal úgy érezhetjük, meghívást kaptunk a legjelesebb festők otthonaiba.
Egyes festményeken pedig, -mégha nem is a saját lakhelyüket ábrázolják-, megtapasztalhatjuk az akkori mindennapok eseményeit.
Lépjetek be az ajtón!
Cloude Monet nem csupán a házát mutatja be, de csodaszép kertjét is. A kertben álló tóról és hídról több, mint 200 festményt készített. A ház Givernyben található, Franciaországban.
    
Vincent Van Gogh szobája sok mindent elárul, főleg a festő magányát és a szegénységet, amiben élt.
Picasso kék szobája
Iványi Grünwald Béla szintén kék szobát alkotott
Johannes Vermeer mindennapi eseményeket ábrázol. Érdemes megfigyelni az ablakok elhelyezését és hasonlóságát.
 
Degas szobái, ha üresek, ha nem, teljességgel átadják a kor hangulatát
Kandinsky szobájában minden apró részlet élénk, akár ő maga
 
Matisse számára az erkély volt meghatározó
Jan van Eyck, Arnolfini házaspárról készült festménye alapján nem csupán a korabeli bútorokat, öltözékeket vehetjük szemügyre, de megtudhatjuk, akkoriban egy esküvő nem volt hivatalos dolog, sokkal inkább személyes, amely akár a pár otthonában is köttethetett. A tükörben a két tanú alakját is láthatjuk, ezáltal a szoba egészét.
Csók István az érem mindkét oldalát bemutatja
Gotthardt Kuehl milliónyi szobát és hangulatot örökít meg
 
 
Sergei Vinogradov előkelő szobái
 
Patrick William Adam szinte csakis a számára érdekes szobákat festette
 

Madison Moore szobáitól káprázhat a szemünk
Stanislav Zughovsky romantikus helyszínein érdemes elábrándozni
Pierre Bonnard francia festőre nagy hatással volt Gauguin festészete, amely meg is látszik a számára fontos helyszínek ábrázolásában
Végül Elizabeth Cummings zavaros szobarészleteit láthatjuk:
 
Ha végigpörgettük a fenti festők ezernyi stílusú képeit, érdemes megnéznünk Jon Rafman művész zseniális fotósorozatát szobákról, melyek a leghíresebb festők és festmények hangulataiban és mintáiban pompáznak. A látvány digitálisan lett megalkotva, a festmények rávetítve kerültek a szobákra.
Monet szobája
 
Hans Hoffman konyhája
Matisse stílusú gyerekszoba
Picasso nappalija
Végül a kedvencem, Rousseau szobája:
A sorozat pedig itt sem ér véget, legközelebb Damien Elwes festményeibe látogatunk, aki úgy alkotta meg a leghíresebb festők képzeletbeli szobáit, hogy a szavunk is elakad! 
Addig is, ha kedvet kaptatok, ellátogathattok kivenni egy éjszakára Van Gogh élethűen berendezett szobáját, amely éppenséggel nem drága (10 dollár/ éj), csak sajnos Chicagoban van.
Akik viszont nem indulnak azonnal csomagolni, szuper programot ígér a FessNeki, ahol Van Gogh kedvenc kávézóját festhetitek novemberben és decemberben is. Ezentúl jövőre sem maradunk adósok: vár titeket Van Gogh szobája, Matisse Nizzája és Monet gyönyörű hídjai is! 🙂

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here