READING

Festői szobák- Damien Elwes szemén át

Festői szobák- Damien Elwes szemén át

A legutóbbi cikkben azokról a házakról, szobákról olvashattatok, melyeket a festők érdemesnek találtak megörökíteni, és amik nem egyszer otthonukként is szolgáltak.
Minden bizonnyal ez a különleges hely, vagy atmoszféra az, amit Damien Elwes is keresett, miközben megfestette a leghíresebb festők képzeletbeli szobáit. Ha a hely stílusáról vagy a benne függő képekről nem jövünk rá, kié is lehetett a szoba, segítek: a cikk végén megtudhatjátok! 😉
De mindenekelőtt pár szó arról, aki mindezt létrehozta:

 

Damien Elwes 57 éves, kortárs kaliforniai festőművész. Már a nagyapja és az apja is portréfestők voltak, ám ő elsősorban matematikusként találta meg a helyét, nem is akárhol. A Harward egyetemen az egyik professzortól ajándékba kapta Matisse festőkését, ami kezdőlökést adott neki saját művei elkészítéséhez. Párizsba utazott két évre, ahol kortárs művészek stúdióit festette, hogy ezáltal tanulhasson tőlük.
Kettős érdeklődése különös ötvözetet teremtett. Egyaránt rajongott az ősi művészetekért, mint a graffitikért, ő maga is jelentőset alkotott a témában. (24 éves volt mindössze, mikor Robert Fraser kereskedő az ő képeit választotta ki egy graffi kiállításhoz.)

Későbbiekben 8 évet töltött Kolumbiában is, kutatva az ősi képzőművészeti módszereket, egy olyan házban, melyet esőerdőre építettek.
Hihetetlenül innovatív alkotásai a padlófestmények, melyeket a látogatók át tudnak járni.
Az egyik, az úgynevezett “Fallen Tree” az élet ciklusát mutatja be. Egy kidőlt fatörzsön növekvő facsemetéket ábrázol, ezzel utalva a kreativitásra is, amely szintén mindig megújuló. Még ennél is nagyobb padlófestménye az Amazonas folyó ihlette élet eredetéről szól.
A híres festők műtermeiről szól két sorozata is, a 19. századi festők stúdiói és a 20. századi festők stúdiói. Picasso házáról és annak minden szobájáról külön festményt is készített.
Fantasztikus munkáiról angol nyelven dokumentumfilm is készült. Itt láthatjátok:

Elsőnek nézzük Picasso szobáját:
A többit rátok bízom! 🙂 A válaszokat a cikk alján találjátok.

     

Remélem, tetszett az összeállítás. Ha szeretnétek több Elwes képen elmerengeni, a hivatalos oldalra itt kattinthattok. 
Szép napot mindenkinek! 🙂

 

/Válaszok sorrendben: Gauguin, Cezanne, Monet, Frida Kahlo, Andy Warhol, Dalí, Basquiat, Miró, Picasso, Matisse/

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here