READING

Ezüst és arany- avagy a színek királya és királynő...

Ezüst és arany- avagy a színek királya és királynője

Nemsokára itt a december és azzal együtt a karácsony, amely jó indoknak ígérkezik, hogy a két legünnepélyesebb színről szót ejtsek. Az ezüst és az arany kiegészítik egymást, mégis egymás ellentétei, a hideg és a meleg legszikrázóbb kifejezői.
Mivel valójában mindketten fémek, sokkal inkább párosítjuk őket az ékszerekhez, mintsem a festészethez, pedig igen sokszor megesik, hogy a festők is ezekhez a kissé elegánsabb elemekhez nyúlnak. A cikk végén szuper példákra vethetünk szemet. Addig is, lessük meg a titkaikat külön-külön, majd csöppenjünk bele kicsit a lakberendezés világába.
Ezüst, Ré Isten csontja
Igen, nem félreolvasás történt, a régi egyiptomiak valóban úgy hitték, hogy a Napisten csontjai ezüstből vannak. Az ezüstöt ők sokkal inkább értékesebbnek találták, mint az aranyat, hiszen náluk az kevésbé volt gyakori.
Kína is éppígy gondolta, a tejutat is ezüst folyóként asszociálták.
Akárcsak a kék és a sárga színpáros esetében, itt is az arany utalt a Napra, míg az ezüst a Holdat jelezte. Eképp a nőiség az ezüsttel párosult, a férfiasság pedig az arannyal. Így volt ez a királyok és királynők esetében is, és természetesen mindkét színt a gazdagsággal, vagyonnal azonosították.
A görög mitológiában az aranykor a boldog idők elnevezése, míg az ezüstkor a hanyatlás kezdete volt.
Arany menyország
Mivel az aranyat a fénnyel hozták összefüggésbe, minden napisten színe ez volt, illetve mindené, ami szent, dicső, és Istenhez közeli tisztaság. Háttérként az ikonfestészetben épp ezt a mennyei szférát jelöli. Ezentúl csupa jót jelent: tudást, bölcsességet, gazdagságot, igazságot, megvilágosodást. 
Túlzott használata önelégültségre, kapzsiságra utalhat.
 
Arany és ezüst festék előállítása
A valódi aranyból kevert festék horroráron cserélhetett gazdát, ezért legtöbbször helyettesítették azt, aranyra emlékeztető sárga árnyalatokkal: kénnel, sáfránnyal, vagy rengeteg mennyiségű virágporral. Egyiptomban ezt az árnyalatot az arzén tartalmú auripigment nevű ásványból nyerték ki. Az egyiptomi kultúrában ritkasága miatt a fehér szín jelölte az ezüstöt, melyet gipszből, vagy a huntit nevű ásványból állítottak elő. 
Arany alkotások, kezdve a híres Gustav Klimt három csodás festményével
        
Pár példa, milyen szép és vidám tud lenni ez a két komoly árnyalat a lakberendezésben is
  
A FessNekiben többféle arany és ezüst festékkel várunk titeket, hogy a lehető legragyogóbban festhessétek meg Gustav Klimt legszebb képeit novemberben és decemberben is! 
Várunk titeket! 🙂

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here