Hónap képe-december

Hagyományosan, a karácsony előtti utolsó FessNeki estén ezt a fantasztikus alkotást festhetitek meg velünk. Nem hiába. Az említett kép klasszikus, egyben ünnepélyes, ajándéknak pedig kiváló. 
Ő Van Gogh Csillagos éj festménye. 
Az alkotóról több szó ne is essék, minthogy történetét már majd mindenki ismeri, akárcsak rejtélyes öngyilkosságát és bonyodalmas baráti kapcsolatait. Ha mégsem, könnyen utánajárhattok az új Van Gogh filmben, melyről itt bővebben olvashattok.
A dráma helyett ezúttal legyen terítéken a Van Gogh stílus, tehát az a festészeti mód, amely olyannyira egyedi és kizárólagos, hogy érdemes pár szót ejteni róla.
Van Gogh expresszionista stílusban alkotott, most mégsem ezt feszegetjük. A festmények apró vonásokból állnak össze, ezáltal vibráló hatású légkör jön létre. Ez már szinte pointillizmus, de mégsem. A lent látható Seurat festmény apró pontokból áll össze, nagyított részletén könnyen megfigyelhetjük ezeket, és összehasonlítva Van Gogh portréjával nem is látszik olyan nagynak a különbség. 
Ámde a sok apró pontból összerakott kép sokkal inkább szoborszerű, dermedtebb látványt nyújt, mint a kissé hosszanti vonások összessége. Hasonlóságot találhatunk az impresszionisták stílusa, pl. egy Monet és Van Gogh festmény között is, ám Van Gogh látképe sokkal kavargóbb, zavarosabb közeget teremt.
Egy szó, mint száz, Van Gogh stílusa egyedi, és bár nem tökéletesen utánozható, de megtanulható. A FessNekiben lépésről lépésre magyarázzuk el, hogyan épül fel egy hamisítatlan Van Gogh kép. 
Figyeljétek meg továbbá a festő színhasználatát. Több festmény is bizonyítja, hogy Van Gogh komplementer színek ügyes használatával tudta ennyire erőssé és figyelemfelkeltővé tenni alkotásait. Ilyen komplementer páros a narancs és a kék is. A Csillagos éj festményen is épp ezt a trükköt alkalmazta.
Bővülünk!
Van Goghból kifogyhatatlanok vagyunk, egyre több festménye áll rendelkezésetekre repertoárunkból (lent). Ha pedig karácsonyra készülnétek, itt találtok még helyeket. 🙂
Csillagos éj november
Csillagos éj december
Éjszakai kávézó november
És ne feledjétek, hat főtől már privát alkalmat is biztosítunk számotokra, ahol azt a képet festhetitek, amelyik nektek tetszik! 
Íme a Van Gogh választék:
 
Kellemes karácsonyi készülődést mindenkinek! 🙂

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here