Festőmesterek- William Turner

Képei olyan finomak és párásak, mint a leheletünk a téli hidegben. Talán épp ezért esett őrá a választásom ma reggel. Sosem titkoltam, hogy nagyra tartom a képeit, és az a célom, hogy mások is észrevegyék azt, és lássák, mekkora hatással is volt (még ma is!) a festészet egészére. Ő Joseph Mallord William Turner.
Úgy is jellemezhetnénk William Turnert, mint “a festő, akinek a festményei voltak az igaz barátai”. Nem túlzás ezt kijelenteni, még amellett is, hogy olyan keveset tudunk róla, ki is volt ő pontosan, hogyan érzett, gondolkozott. Barátai nemigen voltak, apjával élt együtt 30 éven át, ő tanította, segítette, de még neki sem engedte, hogy nézze, ahogyan fest. 
A korabeli művészek közt meglepően sikeres volt, még csak 15 éves volt, mikor egyik képét beválasztották a londoni Királyi Művészeti Akadémiára, és 18 évesen saját stúdiója lett. Később bejárta Európát, -főleg Velence ihlette meg-, folyamatosan kiállította képeit, de nem szívesen adta el azokat. Ha néha mégis rábeszélték, napokra búskomorrá vált.
Egész életében magányosan dolgozott tovább, míg egyszercsak eltűnt a házából – hónapokkal később találtak rá, egy chelsea-i házban bújt meg. Nem tudni, mi vezette erre. 1951 decemberében, hosszú betegség után elhunyt, 76 évesen.
Az angol romantikus stílus egyik leghíresebb művésze, akinek képeiről valóban a mai nyelvben használt romantika kifejezés ugrik be először. Képei annyira finomak és álomszerűek, hogy már az az érzésünk, nem is földi tájakat ábrázol. A képek mégsem rángatják úgy az érzékeinket, mint az impresszionisták szenvedélyes művei. Ezek a festmények nem engednek túl közel magukhoz, törékenyek, mint a látomások, szinte már éteriek. Turner képes volt magához láncolni úgy az alkotásait, hogy bár vágyjunk rá, de sose érezhessük a magunkénak.
És ha mindenképp új kifejezést kell találnom rá, ez a turneri titokzatosság.
  
Turner nem csupán olajfestményeket, de akvarelleket (fent) is szép számmal készített, ugyanabban a légies stílusban. Érdekesség, hogy Turner merész színei, fényei és foltfestéses technikája ihlette az impresszionisták, többek közt Monet és Pisarro törekvéseit is. Alább Turner képe mellett egy Monet láthatunk.
 
A mai napig sok művész ezt a stílust igyekszik visszaadni műveiben. Íme pár példa:
Ivan Aivazovsky

Marco Crivelo

Paul Benett

És íme Turner varázslatos festményei, melyek közül is a legszebbeket válogattam ki nektek. Legyen álmodozó, szép szerdátok! 🙂

  

 


RELATED POST

  1. […] ha tetszett ez a légies technika, érdemes rákattintanod William Turner meseszép festményeire is itt a FessNeki blogon! Szép napot mindenkinek! […]

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here