Nem a méret számít? II.

Lehet-e a művészetet keretek közé szorítani? Többet ér-e egy hatalmas festmény, mint kisebb társaik? Már ha csupán egy milliárdokat érő Mona Lisára ( 77×53 cm) gondolunk, egyértelmű a válasz. A valódi művészet, akár szó szerint, elférhet egy gombostű fején, vagy beteríthet egy futball-pályát. Nem mindig a méret a lényeg 😉
Hatalmas festmények közül már könnyebb válogatni, hiszen a múzeumok legtöbbjében mindig van egy-kettő, ami minimum a plafonig ér. Ám a nagyok közt is van legnagyobb. Ezeket igyekszem most csokorba gyűjteni nektek.
Monet tavirózsa-festményei közt is van pár, szám szerint nyolc, amelyek akkorák, hogy külön múzeumot érdemeltek. A csodás óriás-festmények a párizsi Orangerie múzeumban, számukra kialakított ovális teremben láthatóak.
Tintoretto, Paradicsom című hatalmas alkotása a maga 17×22 méterével korának (1590) leghatalmasabb festményének számított.
Michelangelo, a Sixtusi kápolna mennyezetére festett freskói a maga nemében egyedülállóak és gigantikusak.
Kínában láthatjuk a rekorder, legnagyobb és leghosszabb 3 dimenziós aszfalt-festményt, amely több, mint 2500 négyzetméternyi területet borít be. A festmény a Jangce folyót és a város nevezetesebb látnivalóit mutatja be.
 
Plusz néhány hasonlóan hatalmas aszfalt-kép:
Magyar viszonylatban nem kérdés, hogy a Feszty-körkép a maga 15 méteres magasságával és 120 méteres hosszával bizony utánozhatatlan. Jelenleg a nemzeti történeti emlékparkban található. 
A leghatalmasabb múzeum pedig természetesen a párizsi Louvre, amely több, mint 38000 alkotásnak ad otthont az őstörténettől napjainkig.
Mindezek mellett készül a Legnagyobb festmény a világon 2020 elnevezésű project, melyet a Tokiói Olimpiai Játékokon mutatnak majd be 2020 nyarán. A rekord-méretű kép elkészítésében Japánon kívül sok más ország is részt vesz. Az elkészült művet a Jövő gyermekei számára egy Hiroshimában található iskola könyvtárában fogják elhelyezni. A részletekről itt tájékozódhatsz. 
Összegezve, ismét bebizonyosodott, hogy az ember kreativitása nem ismer határokat, legyen szó pár milliméteres, vagy egy száz méteres alkotásról, mind ugyanazt a maradandó értéket hirdeti. 
És nem lehetetlen az az angyal a tű fokán. 🙂

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here