READING

Festőmesterek- Michelangelo

Festőmesterek- Michelangelo

Ahogy ígértem, Michelangelo Buonnaroti életét és művészetét, és annak legizgalmasabb mozzanatait tárom fel előttetek. Nem kerülgetem a forró kását, ma csak a lényeg hangzik el, mindent, amit valaha tudni akartál a  15. századi zseniről, itt ma megtalálod! 🙂

 • Michelangelo a legjobb példája volt az univerzális tehetségnek, értem azt ezalatt, hogy ő nem csupán a festésben, de a szobrászatban, költészetben, grafikában és építészetben is épp annyira jeleskedett. Ez a fajta adomány ritka kincs, ugyanezt az “eltúlzott ajándékot” birtokolta például Leonardo Da Vinci is.
 • Szülei szoptatós dajkához adták gyermekkorában, akinek apja kőfaragóként dolgozott. Michelangelo sokszor mondogatta, hogy minden bizonnyal az anyatejjel szívta magába a szobrászat képességét.
 • Gyerekkorában a hatalmon lévő Medici család munkát ajánlott apjának, cserébe őérte. Michelangelo a palotában lakhatott 17 éves koráig, egészen, míg a Savonarola felszította a népet a család ellen, akiket, -miután Michelangelo félelmében elárulta őket-, elűzetett a városból. 2 éven belül a család újra hatalomra tört, Michelangelo hónapokig bujkált előlük a Szent Lőrinc templom alagsorában. A kamrát egyébként a művész falra rajzolt vázlataival együtt hamarosan megnyitják a látogatók előtt. Bővebben itt olvashattok róla.
 • Művészetére két ember volt igazán hatással: Savonarola és Lorenzo de Medici. A két személy teljesen eltérő világszemlélete Michelangeloban is kettősséget teremtett. Savonarola a mély vallásosságot, és minden földi bűn megvetését hirdette, míg Medici az élet élvezetében hitt. Emiatt lehet, hogy Michelangelo szobrain a reneszánszi szépség tükröződik, ám igazi érzelmeket, harmóniát nem adnak vissza.
 • Hihetetlen szobrait élő modell, vagy minta nélkül, egyenesen a márványból faragta ki.
 • Szobrászként tekintett magára, soha nem szerette, ha festőként bélyegezték meg. Minden alkotásában ott rejlik a szobrász nézőpontja: ahogy a fényeket kezeli, vagy, hogy legszívesebben mozgó alakokat ábrázol.
 • Verseivel sosem volt elégedett, rengeteg verziót készített egy megírni kívánt témáról, és sokat panaszkodott azokról barátainak írt leveleiben.
 • Verseit érdekes módon nem férfi, hanem nő ihlette, nevén Vittoria Colonna, a híres költőnő, akit Michelangelo legjobb barátjaként tartott számon. 
 • Ő volt az első művész, aki papírlapokra rajzolta vázlatait.
 • Michelangelo szabadszellemű homoszexuális volt, aki soha nem titkolta, hogy a férfiakhoz, azon belül is a fiatal fiúkhoz vonzódik. Rengeteg kapcsolata született a művészeten keresztül a neki modellt állókkal, vagy férfi prostituáltakkal, de idős koráig ezek a kalandok sok csalódással jártak számára, nem egyszer meglopták, vagy átverték őt.
 • 57 éves korában megismerkedett élete nagy szerelmével, a nála 41 (!) évvel fiatalabb nemessel, Tommaso de Cavalierivel, aki élete végéig hű maradt hozzá. Kapcsolatukat nyíltan vállalták, és baráti körük is elfogadással nézte azt.
 • 88 éves koráig élt, és egészen az utolsó 2 napig teljes erejében volt. Hosszú öregsége folytán sajnos majd mindenkijét elvesztette, emiatt művészete is megtört hosszú időre (17 éven át csak egy szobrot alkotott). Utolsó éveiben azonban fáradhatatlan volt, ám keserű lett. Saját sírkövére szánt Piétáját is megfaragta, melyet nem sokkal később darabokra tört. A művet később rekonstruálták.
Néhány a fontosabb alkotásai közül:
 
    

Ha tetszett a Michelangelo-ról szóló cikkünk, nézz bele a FessNeki blogon a Festőmesterek sorozatunk többi részébe is, ahol találkozhatsz Monet-val, Da Vinci-vel, vagy William Turner-rel is! 

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here