Színek sorozat- Fehér

Csak nem jön az a fránya hó, pedig hát a karácsony itt ül már a nyakunkon, és minden bizonnyal nem én vagyok az egyetlen, aki fehér karácsonyt követel a megszokott szürke helyett. Hó-csalogatóként ideje szót ejteni a fehérről, amely, szemben a feketével, nem a szín hiányát jelzi, hanem az összes szín egységét, a fény teljes spektrumát magában foglalja. Hihetetlen, ugye?
   
Íme néhány érdekesség a fehérről, amit talán még te sem tudtál:
  • Ha az összes létező színt összekevernénk, fehér lenne a végeredmény. Éppígy igaz ez, ha alapszínekként a kék, piros és zöld színek keverékét nézzük.
  • Az istenek szent állatainak színe: Zeusz fehér hattyúja, Buddha elefántja, a Szentlélek fehér galambja.
  • A fehér a halált, a túlvilágot is jelképezi, azon belül pedig a halállal kapcsolatos tárgyak, mint a halotti lepel, fehér gyertyák színe is. Kínában fekete helyett a fehér a gyász színe.
  • A Hold, mint női jelképpel egyetemben a fehér holdfény is a nőiségre utal, ezen belül is a szűziességre.
  • Az ártatlanság jelképe, épp ezért, Athénban fehér kövekkel szavaztak a bírák annak védelmében.
  • Ha valaki a fehér színnel álmodik, öröm fogja érni.
  • Ha fehér ruhát viselünk, ez tudat alatt mások számára azt az üzenetet közvetíti, hogy készen állunk a változásra, befogadásra és harmóniában vagyunk önmagunkkal.
  • A túl sok fehér hosszú távon ingerszegénnyé tesz és ürességérzetet vált ki. Például, ha a szobánkban fehér a fal, és minden más berendezési tárgy is. Épp ezért, a gyerekszoba falát sosem javasolt fehérre festeni.
  • A flegmatikus típusú emberekhez a pszichológia a fehér színt párosította.
  • A fehér szín visszaveri a napsugarakat, a fekete viszont magába szívja. Nyáron ezért nem ajánlott túl sok feketét hordani.

Fehér festéket nem volt túl nehéz előállítani a régi időkben sem, legfőképp meszet használtak erre a célra. A többi, gyakran használatos fehéret mesterségesen állították elő, ilyen az ólomfehér, melyet olajfestéshez használnak főként, és mérgező vegyület, illetve a titán-dioxid, titánfehér is,melyet élelmiszerszínezékként is használnak.

És most jöjjön néhány fehér ihlette alkotás, melyekkel (reméljük) úgy vonzzuk a havat, mint a mágnes!

  

És ne feledjétek, bármikor várunk titeket egy szép havas kép festésre, hiszen a karácsonnyal a tél még csak most kezdődik! Januári naptárunkban még mindig maradt hely Gercken, Téli hajnal című festményére. 🙂

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here