Jézus, mint portréalany

Mivel közeleg Jézus születésnapja, ideje, hogy róla, avagy a festészetben betöltött szerepéről is ejtsünk néhány szót. A történetet nem is részletezem, nem kérdés, miért volt olyan fontos számtalan különböző módon megörökíteni azt, és egyúttal őt, magát. Lássuk, hogyan képzelték Jézust a festők annyi évszázadon át.
Nem is olyan régen, talán ti is láttátok egyes hírportálokon, hogy a Manchester egyetem professzora számítógéppel megalkotta Jézus arcát. Nem az ideát vette alapul, miszerint Jézus jóképű, tiszta vonású, nyúlánk, szinte előkelő férfi lehetett, hanem a puszta tényeket, az akkori emberek koponyáit és testfelépítését vizsgálva. Az eredmény kissé lelombozó, de mindenképp elgondolkodtató. Jézus minden bizonnyal valóban inkább hasonlított a lent látható férfire, mint a többi társára. Talán valóban alacsony volt, erős, és zömök, akár az akkori zsidó emberek.

Mindazt a szeretetet, bölcsességet és jóságot, amit Jézusnak tulajdonítunk, évszázadokon át olyan arcokba “gyúrtuk”, melyek a leginkább passzoltak az összképhez. A festők talán nem magát az elképzelt ideális férfit keresték benne? A nők nem a szépségideállal azonosították? Talán igen. Mindenesetre Jézusnak annyi arca volt már, mint égen a csillag, és mindenki fejében más-más most is a megtestesült jó arca. 
Lássuk tehát az ezerarcú Jézust, és gondoljunk rá szívünk szerint. Boldog születésnapot!

 

     

   

       


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here