Ess Neki NYERNI!

Nem vehetjük semmibe, hogy ismét eltelik egy év. Ezzel szembe kell nézni, elfogadni, talán megsiratni, de mindenképpen- pihenősen, vagy egy hatalmas pezsgőzés keretében-, meg kell ünnepelni! Mindannyiotoknak kijár egy örömteli újabb év, ami remélhetőleg még több kreativitást hoz a konyhára.
Ajándékul most négy csodás festőt hozok nektek és négy csodaszép festményt. Most lehetőségetek lesz megfesteni bármelyiket közülük január elején egy privát festés során, ahol csak te és a kiválasztottad lesz jelen. Bárkit is hozz magaddal, egyedülálló élményben lesz részetek, és olyan alkotással távozhattok, amilyet senki, sehol még nem festett meg.
A négy festmény közül kettő a januárban már olyannyira áhított tavaszt, kettő pedig a legszebb telet idézi.
Lássuk, mit hoz 2018!
1.Mucha
Alfons Mucha, cseh plakátművész, a szecesszió királya. Varázslatos kidolgozottságú háttereivel és nőalakjaival beírta magát a történelembe. Autodidakta módon kezdett festeni, az első átütő sikerét pedig Sarah Bernard színésznőnek köszönhette, aki felkérte a Gismonda színdarab plakátjának elkészítésére. A plakátokat csaknem egytől-egyig begyűjtötték a frissen szerzett rajongók. Mucha anyagi függetlenségben élt ezután, továbbá a szabadkőműves tag lett, olyannyira, hogy a Csehszlovák Páholy nagymesterévé választották.  A német bevonulás után a Gestapo elsők közt internálta, végül tüdőgyulladás vitte el.
Csodálatos nőalakjai közül íme pár ízelítőnek:
   
És végül az íriszek közt sétáló lány, akire ti is szavazhattok, ha szeretnétek velem együtt megfesteni januárban. Hát nem csodaszép?
2. John Fabian Carlson
Carlson Svédországban született, de tanulmányait már a New York-i Buffalo-i Művészeti Diák Ligában kezdte, Későbbiekben több ösztöndíjat is elnyert, többek közt, hogy tanulmányozza a tájképfestés módszereit. Így vált Carlson lassan a téli események szakértőjévé, főleg akvarell és olajfestésben jeleskedett. Rengeteg díjat elnyert, majd megnyitotta saját iskoláját Woodstockban: John F. Carlson Tájképfestő Iskola néven 1922-ben. Nem sokkal később pedig oktatókönyvet adott ki a tájképfestészet alapjairól.
Festményei nyomán nem maradhat kétség, hogy megérdemelt volt a megannyi siker:
     
Ez pedig az a kanyargó folyó, amely a fenyvesek közé vezet, és a te lakásod díszévé is válhat:
3. Claude Monet
Kihagyhatatlan Monet, ha már az impresszionizmust említjük. Leghíresebbek a Givernyben található mesés kertről készült festményei, mely a tóval, és azon átvezető híddal együtt Monet házához tartozott. A festő a fényhatásokat vizsgálta a vízililiomokon, és a kertben található növényeken keresztül, melyekről több, mint 200 festménye maradt az utókorra. Aki járt már a párizsi Orangerie Múzeumban, bizonyára eltátotta a száját a hatalmas és színpompás tavirózsa festményektől, melyeket a festő még halála előtt a francia államnak ajándékozott.
Természetesen Monet a kertjén kívül szintén a tájak megszállottja volt:
  
 A tavirózsák közül pedig az egyik legszebb kerülhet a te faladra is:
 
4. Walter Launt Palmer
Palmer amerikai impresszionista festőművész, akinek fél munkásságát a szebbnél szebb téli tájképek adják. Apja szobrász volt, így már korán megismerkedett a művészet alapjaival, de őt mindig is jobban vonzotta a festészet világa. Gyakran hosszú utazásokra indult, belevetette magát a francia impresszionizmusba, sokat festett Velencében is, és ezalatt rengeteg ismeretet szerzett.
Láthattok tőle a téli tájakon túl velencei hajókkal tűzdelt festményeket is.
 
Választottunk pedig ez a mesebeli téli alkony patakkal:
Remélem, megtaláltad a kedvencedet a négy festmény közül. Ha igen, akkor pedig nincs más dolgod, mint a facebookon szereplő post alá hozzászólásban bemásolni a választott kép címét, és megjelölni, akit szívesen magaddal hoznál!
 1. Mucha: Nő íriszekkel
 2. Carlson: Kanyargó folyó
 3. Monet: Tavirózsák hajnalban
 4. Palmer: Alkony a patak tükrén
A sorsolásig pedig élvezzétek a karácsonyi pihentető, békés napokat! Mindenkinek sok szerencsét kívánok!

RELATED POST

 1. Szabadkai Csilla

  25 december

  Monet tavirózsáit festeném meg szívesen Cser Judittal, mert klassz közös élmény lenne! 😉

 2. László Tamásné

  27 december

  Szeretném a Palmer képet :Alkonyat a patak tűkrén képet. Lányommal megfesteni.

 3. Erdősi Erika

  28 december

  A Mucha Nő íriszekkel c. képet szeretném a barátnőmmel megfesteni.

 4. Aranyi Katalin

  29 december

  Palmer: Alkony a patak tükrént szeretnénk megfesteni a férjemmel

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here