Hónap képe- Január

Kellően izgalmas, varázslatos és rejtélyes festmény érdemelte ki 2018 első havának díját. A karácsony utáni időszak tartogat még ünnepi hangulatot, legalábbis Klimt arany-ezüst alkotásain át feltétlenül.
Már első pillantásra tudjuk, lapul még a kép mögött jó pár titok. Való igaz. Íme Gustav Klimt Vizikígyók című festménye, melyet januártól a FessNekiben is elkészíthettek velünk. A kihívás adott. 😉
Az alkotóról és festményeiről olyan sok mindent hallhattunk már, hogy csupán a legérdekesebb tényeket olvashatjátok ma itt:
  • Gustav fivére, Georg ötvös és szobrászként gyönyörű kereteket tervezett Klimt festményeihez.
  • A festőnek rengeteg futó viszonya volt, melyekből nem kevés, körülbelül 14 alkalommal gyermek is született. Összesen hármat ismert el ezek közül.
  • Bár sokakat szeretett így vagy úgy, a legtöbben úgy tartják, igazi szerelme csak egy volt: Emilie Flöge, akivel élete végéig barátságban voltak, és aki a Csók című festmény szereplője és ihletője volt.
  • Flöge csodálatos ruhákat tervezett, melyek ornamentikája, díszítése alapja Klimt festményeinek, egyben sikerének és művészetének.
  • Klimt művészetét már a korai időktől hangos botrányok övezték, hiszen a korábbi ábrázolásokhoz képest alakjai kihívóak voltak, és a meztelenséget, tökéletlenséget is természetesként festette le.
  • A konzervatív körökkel vívott harca a Szecesszió mozgalom vezetőjévé tette, ám azok nem fogadták el az új irányzatot.
  • Botránya a bécsi egyetemmel: freskósorozatra kapott felkérését Klimt bár maradéktalanul teljesítette, és éveken át dolgozott vele (a filozófia, az orvostudomány és az igazságszolgáltatás allegorikus alakjait kellett ábrázolniuk), az egyetem mégis visszavonta a megrendelést és kötelezte őt az előleg visszafizetésére, amint meglátták az elkészült, túlságosan is “szókimondó” műveket.
  • A Bécsi Képzőművészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta, miután a miniszter négyszer is elutasította tanári kinevezését.
  • Képeit ma már csak hihetetlen összegekért lehet megvásárolni. Adele Bloch-Bauer portréja például 135 millió dollárért kelt el.
  • 2018, Február 6-án lesz 100 éve, hogy agyvérzésben elhunyt.
Érdekesség a Vizikígyókról
Klimt képein a díszítés, az ornamentika a szakértők szerint nem csupán esztétikai funkciót lát el, hanem egyfajta lepel, amely a kényes részeket, részleteket eltakarja és eltereli a figyelmet a valódi témáról, jelenleg a leszbikus szerelemről. Így van ez a Vizikígyók sorozat másik festményén is, melyen talán egy kissé jobban látható a díszek mögé rejtett erotika. 
Természetesen a festmények egyaránt tükrözhetnek testvéri szeretetet, barátságot, szeretetet, ha számunkra más jelentést mutatnak, mindenesetre Klimt személyiségéhez az előbbi sokkal inkább passzol. 
Aki szeret díszeket festeni, és nem “riad vissza” a megannyi arany használatától, kihagyhatatlan ez a kép. Garantáltan gyönyörű!
Addig is ámuljatok sok másik, talán kevéssé ismert Klimt festményen és vázlaton. Jó pihenést mindenkinek!
        

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here