READING

80 nap alatt a föld körül- Magyarország

80 nap alatt a föld körül- Magyarország

Új sorozat veszi kezdetét, melyben 80 alkalommal, 80 különböző ország néhány kiemelkedő festőművészét és annak munkásságát boncolgatjuk majd. Nem kérdés, honnan is indulunk el hosszú utazásunkra. Bőröndöt kézbe, első állomásunk Magyarország!
A rengeteg alkotó közül arról a háromról olvashattok majd, akik mind külön-külön meghatározói voltak egy-egy stílusirányzatnak, és ezzel mindörökre ikonokká váltak.
A romantikus és realista – Munkácsy Mihány
1844-ben született, hatalmas vásznaival elbűvölte a világot. Leginkább Gustave Courbet és Rembrant festményi inspirálták. Képein a mindennapi élet fájdalmait, küszködéseit jelenítette meg, korának jellegzetes alakjaival mindmáig pontos történelmi adatokat szolgáltat az akkori szokásokról, ruházkodásról. Cécile Papier de Marches bárónéval kötött házassága nyújtott jelentős anyagi segítséget sikereihez és munkáihoz, végül szifiliszfertőzés vitte el 56 éves korában.
Legnevesebb alkotásai:
A posztimpresszionista különc – Csontváry Kosztka Tivadar
1853-ban született, eredeti nevén Kosztka Mihály Tivadar. Gyógyszerészként dolgozott, míg fel nem hagyott vele,hogy a müncheni Akadémián festészetet tanuljon. Különc, magányos életvitele miatt nemigen ismerték el életében, erre később rásegített látnoki, spirituális festményeivel is, illetve, hogy nem szívesen vált meg a képeitől. Festményei, örökösei révén végül Gerlóczy Gedeon markát ütötték, akik eredetileg kocsiponyvaként adták volna fillérekért az alkotásait. Máig bánhatják.
Érdekesség az Öreg halász című festménybe rejtett szimbolizmus, és hihetetlen megoldás: a festményt középen tükrözve a jó és a rossz, Isten és Sátán arcát fedezhetjük fel.
  
További alkotásai:
Az Op-art legpontosabbja- Victor Vasarely
  
1906-ban látta meg a napvilágot Vásárhelyi Győzőként. Festő és reklámgrafikusként munkálkodott, és csak 40 éves korán túl kezdett foglalkozni az optikai festészettel. Geometrikus alakzatait fekete-fehérben, és színesben is készítette, és a későbbiekben optikai illúziókkal is foglalkozott. 90 évesen hunyt el Párizsban.
Ismertebb művei:
        
Második napunkon a mesés Itáliába utazunk, a szenvedély és művészet országába, ahol ismét három Mesterrel rázhattok kezet. Ha pedig emléket vinnénk a magyar honból, ajánlom figyelembe Csontváry remekművét, A cédrust.
Találkozunk a következő állomásnál! 🙂

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here