READING

80 nap alatt a Föld körül – Olaszország

80 nap alatt a Föld körül – Olaszország

Új sorozatunk második állomása a mesés Itália. Ahogy megérkezünk, magunkba szívhatjuk az évszázadok művészi atmoszféráját, amelyben olyan sokan, megannyi fantasztikus alkotást hoztak létre.
Nem is volt könnyű dolgom kiválasztani azt a hármat, akikre a leginkább kíváncsiak lehetünk. És bár a nagymesterek közül olyan nevekre bukkanhatunk, mint Leonardo Da Vinci vagy Michelangelo, most ideje másokat is közelebbről megismernünk, akik szintén meghatározót hoztak létre az emberiség művészetében. Maradunk a csodás reneszánszban, lépjünk is beljebb, egyenesen Olaszország szívébe, Firenczébe.
A finom- Sandro Botticelli
1445-ben született, a hajdani feljegyzések szerint kissé beteges gyermek. Mestere a szintén híres Fra Filippo Lippi volt, akinek fia végül Botticelli tanítványává lett. Művészetére hatással volt a nagy Andrea del Verocchio és Mantegna. A reneszánsz szálak összefutnak, hiszen volt idő, mikor Botticelli szintén a Medici-családnak dolgozott, akárcsak Michelangelo és arcképeket készített a családtagokról. Mély vallásossága főleg apja halála után csúcsosodott ki műveiben. Művészete sokkal finomabb és érzékenyebb, mint elődeié, legismertebb műve a gyönyörű Vénusz születése.
Alkotásai:
   
A jóképű- Raffaello Santi
1483-ban született, és már 11 évesen árvává lett Raffaello. 21 évesen Firenzébe költözött, itt tett rá mély benyomást Michelangelo és Leonardo művészete. Nem csatlakozott senkihez, önálló mesterként főleg Madonnákat festett. Raffaello nem csupán festészetét illetőleg nyugodtabb, kevésbé titokzatos a fent említett két ikonhoz képest, hanem személyisége is megnyerő, nyugalmat árasztó, küllemre pedig fess és bájos férfi volt. Ennek eredményeképp a pápa a festők fejedelmének választotta. 37 évesen hunyt el, saját születésnapján.
Alkotásai:
    
A botrányhős -Caravaggio
1571-ben született Milánóban az eleinte nagy szegénységben élő gyermek. Későbbiekben, ahogy népszerű és ünnepelt festő lett, olyannyira sok botrány vette körül. Rendszeresen verekedett, becsületsértésért is feljelentették, egyik legnagyobb konfliktusának kimenetele önvédelemből elkövetett gyilkosság lett. Sokat volt kénytelen menekülni, mikor már pártfogoltjai sem menthették ki szorult helyzetéből. 39 évesen érte utol a halál, sokak szerint egyik haragosa végzett vele, mások szifiliszre gyanakszanak. Művészete jelentős előfutára volt a barokk stílusnak, erőteljes fény-árnyékaival.
Alkotásai:

 
  
A fantasztikus Vénusz születése hamarosan a FessNeki repertoárjában is feltűnik majd. Addig is várunk titeket szeretettel, és ha tovább utaztok velünk harmadik állomásunkra, a legnagyobb francia zsenik várnak majd titeket.
Au revoir! 😉

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here