Ádámmal a kezdet

Mindennek megvan a maga ideje, de van, ahol még csak a most van, és a távoli jövő még képzeletté sem lett. Ez a pillanat a lehetőségeké és az ártatlanságé. Ez a kezdet, és ez ő: Ádám.
Amióta létezik hit, Ádám fogalma egyet jelent a tökéletes férfival. Számtalan módon megörökítették már a híres történetet, hogyan csábul el Ádám társa, Éva a mindentudást ígérő sátánnak, és miként rántja magával őt, magát is. Bár a történet tragikum, mégsem boncolgatjuk hiába a miérteket, ha egy kicsit mélyebbre ásnánk a szimbólumok között. Egyes kérdések viszont épp akkor vesznek el, mikor a sok másik megjelenik.
Ami ma terítékre kerül, misztikus és vonzó. Ádám személye. Ki lehetett ő a művészek tükrén át, miként ábrázolják őt, és mit látunk, ha a szemébe nézünk? Azt kell mondjam, a jó ábrázolás szerint Ádám szemében ki-ki magát fedezhetné fel. Hiszen mind, ami őbenne él, mindannyiunkban megvan. Világhírű alkotások százain vonja el a figyelmet az első emberről maga a bűnbeesés témája és Évával való kapcsolata. De mit látsz, ha csak őt nézed? Mindazt az esendőséget, kétséget, erőt és naivitást, ami őt jellemzi? Döntsd el te magad.
 
  
   
 

 

 

Már ez a pár kép bizonyítja, Ádám története Éva nélkül is épp elég fájdalmas és őszinte, mint bármelyikünké. Legközelebb ő lesz a téma, az első asszony, aki talán jóval több, mint gondolnánk.
Találkozunk a teremtéskor! 🙂

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here