READING

80 nap alatt a Föld körül – Franciaország...

80 nap alatt a Föld körül – Franciaország

Épp eleget időztünk az olasz remekművek közt, ideje más földekre látogatnunk, nem is akárhová. Ha kiejtjük a szánkon a művészet szót, minden bizonnyal Párizs, ezzel együtt Franciaország benne lesz az első három gondolatunkban. A zseniális Monet vagy Degas nevét hallottuk már eleget, találkozzunk ma három olyan festővel, akik nem kevésbé franciák, de épp annyira színvonalasak, mint még hírhedtebb társaik.
Párizs épp elég nagy, hogy ne is menjünk sokkal messzebb, mindhárom festőnk onnan származik. Ahol is első körben…
…  Charles-Francois Daubigny majdnem napra pontosan, 201 éve megszületett. Festőcsalád sarja volt, már a korai éveitől kezdve saját stílusát kereste, így vált a híres Barbizoni iskola egyik alapítótagjává. Híve volt a szabadban festésnek (plein air) , mely akkor még kezdeti stádiumban volt, így maga mögött hagyva a romantikát az impresszionizmus előfutárává vált. Festmények mellett rézkarcokat is készített, művészete szorosan kapcsolódik az első impresszionisták, a már említett Monet és Cézanne nevéhez. Mindkettejükkel jó barátságot ápolt, néha anyagilag is segítette őket. Műveit a Posztromantikába soroljuk, négy festményét pedig a Szépművészeti múzeumban is megtalálhatjátok.
Nincs új a nap alatt- gondolhatunk Monet-ra, miközben ezeket a csodás Daubigny képeket csodáljuk
Rá 30 évre
Gustav Caillebotte szintén ugyanott világra jött. Impresszionistaként néztek rá, ám sokkal realisztikusabban ábrázolt, mint a többi festő. Hamar kifejlesztette sajátos festői stílusát, ám az impresszionistákhoz csupán a 2. kiállításukon csatlakozott, akkor debütált is 8 önálló képpel, köztük a lent látható első alkotást, a padlókészítő férfiakat sokan vulgárisnak értékelték. Stílusa nagyon változékony, van, hogy teljességgel precíz ecsetvonásait szenvedélyes foltszerű használat váltja fel. A pointillizmus előfutára volt letisztult műveivel, jellemző rá, hogy magasból ábrázol képein- ez a levegőperspektíva.
Festményei:
   
Caillebotte után harmadik művészünk magától értetődő. A pointillizmus fő alakja szintén párizsi gyermek volt.
George Seurat 1859 telén született, zárkózott gyermek volt, mely tulajdonsága végigkísérte az életét. Olyannyira magának való volt, hogy még született fiáról sem mesélt a saját édesanyjának. Legfőképp Delacroix festészete iránt érdeklődött, emellett ő is, mint kortársai, az impresszionizmusból indult ki. Célja az volt, hogy a formákat a végletekig egyszerűsítse, míg azok pontokká válva, távolról fejtik ki hatásukat és adnak össze egy kész művet/látványt- ez a stílus a Pointillista festési mód. Korai tüdőbaj vitte el 31 éves korában.
Alkotásai:
 
És ha már Párizs, ajánlom nektek februári Eiffel torony festésünket a FessNekiben.
Őszintén remélem, hogy ti is szívetekbe zártátok ezt a három festőt, akárcsak én, és meleg szívvel indulunk útnak, következő állomásunkhoz, a ködös Angliába.
Take care 🙂

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here