READING

Festőmesterek- John William Waterhouse

Festőmesterek- John William Waterhouse

Sokan talán nem hallottak róla, pedig festészetének misztikuma és bája kiérdemelné a hírnevet. Belecsöppenünk olyan mesék világába, ahol mindent átitat valamiféle alig érezhető varázserő. Képeit látva gyönyörködünk és megborzongunk- ő az, aki minden konkrétum nélkül képes azt éreztetni velünk, a látvány közben valami baljós közeleg. 
Ideje bemutatnom, ő John William Waterhause.
Ha a neve pedig ne lenne elég mesés, lássátok őt magát:
Waterhouse 1849-ben, Rómában látta meg a napot, művészcsalád gyermekeként. Híres volt, mint Preraffaelita festőművész, emellett tagja a Preraffaelita csoportnak, melynek célja az volt, hogy kivezesse a művészetet a felületes akadémizmusból. Példaképképeik a 15. századi toszkán művészek voltak, vissza akarták hozni a korai naiv festészetet, és mereven ellenálltak koruk erkölcsösségének. Misztikus szimbolizmus jellemezte képeiket, témáik mind részletezőek, naturalisztikusak és egyben természetellenesek. 
Waterhouse különösen ismert nőalakjairól, főleg az Artúr-kori mondavilág és a görög mitológia érdekelte.
Két gyermeke még kiskorában meghalt, őt magát pedig rák vitte el, 67 éves korában. Összesen 118 festményt köszönhet neki a világ.
Közülük nem keveset itt láthattok: 

                

Remélem, a szavatok is elakadt és olyan képekre találtatok, melyek a ti kedvenceitekké is válhatnak. Waterhouse csodálatos művészete páratlan, ahol gyermekkorunk meséinek hangulata most különösen köszön vissza, borzongatóan, felnőtt fejjel.
És ne feledjétek, van még, ahonnan ő jött, továbbra is igyekezni fogok meglepő művekkel szebbé tenni a napotokat. A következő Festőmesterek cikkben találkozhattok Arnold Böcklin munkásságával.

 

 


RELATED POST

  1. […] művészetet a toszkán, Raffaello előtti művekben és stílusban látták. Írtunk már erről, Waterhouse bizarr alkotásai kapcsán. Álomvilág, akárcsak Millais. Érdemes […]

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here