Festőmesterek- Arnold Böcklin

Kicsit borzongató, kicsit misztikus és mindenekfölött sokatmondó Arnold Böcklin művészete. Fantasztikus képeit a szimbolizmus jegyében festette vászonra, elsősorban a tenger és a magányos-mítikus szigetek megszállottjaként. A mese a képein művészetté válik, a halál pedig csupán mese marad. Nézzétek mit tudott az egyik legsikeresebb szimbolista svájci művész, aki többek közt a nagy Salvador Dalí és Szinyei Merse Pál példaképe is volt!
  
Arnold Böcklin 1827-ben született Bázelben. Életútja követendő és irigylésreméltó lehet kortársai, de még a modern ember számára is. Miután elmélyült a tájképfestészetben a Düsseldorfi Művészeti Akadémián, bejárta Svájcot, Hollandiát, Franciaországot. Élt és dolgozott többek közt Rómában, Firenzében, Münchenben és tanított a weimari művészeti akadémián. Nagy sikereket ért el bibliai és mitológiai témájú festményeivel, már korai éveiben ünnepelt és közkedvelt művésszé vált.
Művészete nagy váltásnak számított kora merevségéhez képest, képein a szimbolista jegyeket remekül ötvözte a realista elemekkel és romantikus témaválasztással.
Érdekesség, hogy nem csupán a pozitív körökben volt ismert a neve. Adolf Hitler például, aki maga is festett, nagy rajongója volt munkásságának. Öngyilkossága helyszínén például a Holtak szigete című, ismert Böcklin festmény egyik verziója függött a falon.
Alkotásai közül:
  
   
      
Remélem, sokatokat elbűvölt Böcklin meghökkentő művészete. Legközelebb a Szecesszió csigavonalai és indái rántják magukkal a képzeletünket. 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here