READING

Festőmesterek- Esref Armagan, a vak festő

Festőmesterek- Esref Armagan, a vak festő

Ha csupán végiggörgetsz a képeken, talán azt gondolod majd, festőnk nem a legkiemelkedőbb alkotók egyike, és ebben igazad is lehet. Ellenben annyi bizonyos, hogy páratlan és egyedi, minden ízében különleges művész. 
Sok mindent láttunk már- emberek, akik kéz híján lábbal festenek, vagy épp fordítva, ám olyan még nem volt, aki vakon próbálkozott volna. Egészen eddig. Bemutatom nektek Esref Armagan, kortárs, török művészt, aki az egyetlen, születésétől fogva világtalan festőművész a világon.
 Armagan teljesen vakon született, Törökországban, 1953-ban. Már közel 40 éve képzi magát a festészetben autodidakta módon, gyerekkorában az ujjai segítségével kezdett festeni, majd főként olajat használt. Önállósága több területen is megmutatkozott- családja nehéz körülményei nyomán egyedül tanult meg írni, olvasni is. 
Esref különleges technikával oldja meg a látás helyettesítését. Kezeivel tapintja ki a tárgyak, formák körvonalait, mélységeit, de ma már képes fotó alapján is dolgozni.
Mindehhez apró segítségre azért szüksége van- barátai a fotókon szereplő tárgyakat Breille tűvel rajzolják körbe, és a színes festékeket is kénytelen a festő konkrét helyekhez, tárgyakhoz kötni, hogy meg tudja különböztetni őket.
A festő hatalmas sikert aratott, mikor a Volvo meghívásában élőben is bemutathatta tudását. A képet licitáláson el is lehetett nyerni, videót az eseményről alább találhattok:

További elképesztő alkotásai:
 
    
Semmi sem lehetetlen- nincs is mást hozzáfűzni ehhez. Örüljünk a napnak, és alkotás szabadságának! 🙂

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here