READING

80 nap alatt a Föld körül- Anglia

80 nap alatt a Föld körül- Anglia

Rég utaztunk már, a tavasz közben beköszöntött, ideje új területeket bejárnunk. Mai állomásunk a ködös Anglia, a maga komor bájával, és a hozzátartozó három, nagyszerű festővel. Izgalmas képekből most sem lesz hiány. Útra fel! 
Három férfi, egy korszak
Az 1830 körüli időszak, úgy fest, szerencsés évtizedekkel várta a művészetpártolókat Anglia-szerte. A három férfi ugyanabban a korban élt, ám látásmódjuk és stílusuk mit sem különbözhetne jobban. Fogadjátok őket szeretettel!
John Atkinson Grimshow az angol viktoriánus korszak egyik nagyja, aki arról lett közismert, hogy kifejezetten realisztikus módon festette tájképeit, azon belül is főleg éjszakai városképeket ábrázolt. Egyesek kritizálják túlontúl tökéletes ecsetkezelését, mások istenítik. Döntsd el te magad! 
John Everett Millais preraffaelita festő volt, tagja és egyik alapítója a Preraffaeliták érdekes társságának, akik az igaz művészetet a toszkán, Raffaello előtti művekben és stílusban látták. Írtunk már erről, Waterhouse bizarr alkotásai kapcsán. Álomvilág, akárcsak Millais. Érdemes megszemlélni.
Különösen kedves momentum, ahogy Millais, gyermekként önmagát első és második istentiszteletén ábrázolja (2. kép-páros).
   
Alfred Sisley pedig már az impresszionizmus gyermeke. Sokan őt tartják a legtisztább impresszionista festőnek szelíd, foltszerű tájképeivel. Egy barátjának küldött levelében írta: „Minden festmény olyan helyet ábrázol, amelybe a festő beleszeretett”. Gyönyörűek, nem igaz?
 
Remélem, utazásunk kellőképp gazdagított benneteket látnivalóval és csodálnivalóval. Ha a szemünk csordultig lesz szépséggel, nehezen indulhat rosszul a nap.
Legközelebb is mesés festők várnak, ugrunk egy nagyot, irány Amerika!
Szép napot nektek! 

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here