READING

Top 10 legdrágább festmény

Top 10 legdrágább festmény

Fantasztikus, és egyben ijesztő, egyes emberek mi mindent képesek odaadni kedvenc alkotásukért. Természetesen súlyos milliókról van szó, tehát ha egy akarsz lenni közülük, nem árt, ha milliárdos gyűjtőnek állsz. Sosem késő! 😉
Íme a 10 legdrágábban eladott festmény a világon, amelyek bizony minden fillért megértek:
10. Roy Lichtenstein:  Masterpiece – 165 millió dollár
2017-ben Steven A. Cohen volt a szerencsés vásárló. A “Masterpiece” egyike Roy Lichtenstein legismertebb festményeinek, amelyet egy évvel a “Look Mickey” és egy évvel korábban “Whaam!” után festett.
9. Amedeo Modigliani: Fekvő akt – 170,4 millió dollár
2015-től Liu Yiqian tulajdonában van. A festmény a Léopold Zborowski-nek készült nagyszerű Női aktok sorozatának egyike, melyet Modigliani első és egyszemélyes műsorában mutattak be a párizsi Galerie Berthe Weillben.
 
8. Pablo Picasso: Algériai nők – 179,4 millió dollár
Névtelen vevőé lett 2015-ben. Az algériai nők (“O” változat) Picasso egyik leghíresebb késői műve, de nem tartozik a legfontosabbak közé. A fizetett 179,4 millió dolláros abszurd összeg a legmagasabb ár volt, amelyet valaha egy aukción festményért fizettek. A festmény azelőtt 1997-ben 31,9 millió dollárért cserélt gazdát.
 
7. Mark Rothko: No. 6 (lila, zöld és piros) – 186 millió dollár
2014-ben a vevő Dmitri Rybolovlev nyilválvalóan értéken felül fizetett kedvenc képéért.
6. Gustav Klimt: Vizikígyók II. – 187 millió dollár
2013-ban a vevő szintén Dmitri Rybolovlev volt. “Van mit a tejbe” ugyebár.
Klimt e klasszikus munkáját a második világháború idején a nácik lefoglalták. A kereskedő ellen indított perben Rybolovlev látványosan győzedelmeskedett, így sikerült megszereznie az alkotást.
 
5. Jackson Pollock: Number 17a – 200 millió dollár
A lelkes vásárló Kenneth C. Griffin volt, 2015-ben. Griffin, William de Kooning Csere című képével együtt vásárolta a fent említett alkotást, összesen 500 millió dollárért. (300 Kooningért, 200 Pollockért).
 
4. Paul Gauguin: Mikor házasodsz meg? – 210 millió dollár

2015 elején történt a privát eladás a Qatar múzeumok felé. Gauguin leghíresebb és reprodukáltabb képe két tahiti  asszonyt ábrázol, akik közül az egyik hagyományos tahiti ruhába öltözött, míg a másik, komoly arckifejezést mutató, missziós ruhát visel.

3. Paul Cézanne: Kártyások – 250 millió dollár
George Embiricos 2011-ben a Katar királyi családnak adta el a festményt. Paul Cézanne híres alkotásának utolsó változata azóta is magánkézben van. A mesés pszichológiai intenzitás a játékosok arcán a posztimpresszionista művészet remekévé teszi ezt a festményt.
2. William de Kooning: Csere – 300 millió dollár
2015-ben Kenneth C. Griffin tulajdonába került. A valaha legdrágábban eladott kortárs festmény. Griffin ezt az alkotást vásárolta együtt Pollock Numer 17 képével, potom 500 millióért. (lásd. 5. pont)
1.Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi – 450,3 millió dollár
A már sokszor említett Dmitry Rybolovlev adta el a mesterművet ismeretlen rajongónak.
Leonardo, Salvator Mundiról készült képéről sokáig azt hitték, megsemmisült, vagy nem is létezett, egészen addig, míg 2005-ben újra felfedezték. Megítélése azonban még mindig vita tárgyát képezi a tudósok között.
Hogy valóban a művészet iránti szeretet, vagy talán a jó befektetés érdekében történtek ezek a hihetetlen eladások, mindenki döntse el maga. Mindenesetre tény, hogy megismételhetetlen és egyedi minden remekmű a fent látottak közül, és bizonyára egyes képeknél mi sem haboznánk, ha dollármilliók lapulnának a zsebünkben. 
Úgy legyen! 🙂 Mindenkinek kellemes hétvégét kívánok!

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here