READING

Top 10 leghíresebb Virág festmény

Top 10 leghíresebb Virág festmény

Virágot a virágnak
Minden gondunk-bajunk ellenére a virágok mindig felvidítanak minket. Az életnek azon részei ők, amelyek a békét, tisztaságot, szépséget példázzák. Szokásainkká váltak, -ünnepekkor, ballagáskor, randevún, búcsúztatón, – a virág mindig megfelelő ajándék.
Egy baj van csak: a virág egyszercsak elhervad, szépsége tehát múlandó. Emiatt is érdemes vászonra vinni, megörökíteni, hogy az öröm, amit okoz, tovább éljen. Lássuk hát, hogyan tették azt, múltunk nagy festői. Ma a tíz leghíresebb virág festménnyel találkozunk!
 1. Ambrosius Bosschaert – Virág csendéletAmbrosius Bosschaert az egyik első művész volt, aki a virágművészeti alkotások festésére specializálódott. Ő volt az egyik úttörője a festészetben a rendkívül részletes virágcsendéleteknek, élénk és realisztikus stílusban. A műalkotás egy fehér rózsát, egy rózsaszín szegfűt és egy sárga tulipánt ábrázol egy élénk színű virágkosár előtt. A feltűnő festmény szimbolizálja a növények gyenge szépségének rövid fennállását, és hozzátett pár  rövid életű rovarokat is, amelyek ugyanazt a sorsot élik meg.
2. Judith Leyster- Tulipán a tulipánoskönyvből

Az 1600-as évek közepén a tulipán rendkívül drága lett, így a gyönyörű virágok festett képei a valódi példányok kényelmes és olcsó helyettesévé váltak. A speciális tulipán-katalógusok iránti nagy igény arra ösztönözte Judith Leyster festőt, hogy hozzon létre saját virágkönyvet, bár ő leginkább lenyűgöző portréiról volt híres.

3. Mary Cassat- Virág az ablak előtt

Mary Cassatt gyakran festett olyan elemeket, amelyek szorosan kapcsolódnak az otthoni élethez. Bár a festményei általában emberi alakot ábrázolták, virágcsokrok és kertek is helyet kaptak a művész alkotásaiban. Ezt a fehér és lila virágokkal tömött padlizsán árnyalatú vázát a nyílt ablak mellé festette, amely a műterme közelében lévő üvegházban található.

4. Van Gogh- Napraforgók

A napraforgók a Van Gogh olajfestményeinek sorozatából a híres holland festőművész egyik leggyakoribb motívumának fő témája. Ez az 1888-ban létrehozott Arles festménysorozathoz tartozó, Csendélet tizenkét napraforgóval című festményhez ennek a vázának négy változatát festette meg, de végül az utolsó verziót átfestette. Így lett, hogy mégha Csendélet tizenkét napraforgóval címet viseli is az egyik kép, összesen 15 virágot tartalmaz.


A festőnek mellesleg nem ez az egyetlen híres virágfestménye.

A cseresznyefavirágzást unokaöccsének, Theonak szánta ajándékul. A finom stílus kissé elüt Van Gogh technikájától, maga a téma az elmúlást jelképezi, utalva ezzel a gyermekkor pillanatnyiságára.

 

5. Monet- Vízililiomok

Az egyik leghíresebb és legkedveltebb festménysorozat a művészettörténetben határozottan Claude Monet lenyűgöző Vízililiomok sorozata. A festménysorozat, amely Claude Monet virágkertjét ábrázolja otthonában, Givernyben, megannyi képével szinte végtelen vízfelületként ábrázolta. A festőt vonzotta a vízi növények napfényt tükröző képessége, ezért készített egy sor festményt, amely a virág és a környező tó átalakulását mutatja a különböző napszakokban és évszakokban.

6. Georgia O’Keeffe – Pipacs

Karrierje során a Georgia O’Keeffe több mint 200 virágfestményt hozott létre. A művész, aki elsősorban az akvarellben jeleskedett, hirtelen váltott az olajra és hamarosan virágos formákat kezdett létrehozni, mintha egy nagyítón keresztül látnák őket. Az 1927-ből származó, feltűnő Pipacs festmény tökéletes példa Georgia O’Keeffe közeli látásmódjára. A lenyűgöző, nagyméretű festmény élénkpiros és narancssárga színével közvetlenül a műalkotáshoz húzza a nézőt. 

7. Emil Nolde- Babarózsák és íriszek

Amikor Emil Nolde, expresszista művész és felesége elköltözött Schleswig-Holstein német államába, azonnal elfoglalták a környék színes kertjeit. Ezek a sárgás-lilás színfoltok drámai módon megváltoztatták Nolde festményeit. Innentől kezdve számos hasonló képet festett olajjal és akvarellel erőteljes és érzelmes foltokkal. A fenti festmény csodálatosan ábrázolja a modern kert szépségét.

8. Andy Warhol- Virágok

A híres pop művész, Andy Warhol gyakran festett virágokat. Az 1964-es sorozata különösen feltűnő, hiszen innovatív technikát és élénk színeket használt a hibiszkusz virág finom alakjának kiemelésére. Bár a fotográfus, akinek a munkája a virágsor alapja volt, megpróbálta perelni, ez a festménysorozat továbbra is virágzott a következő 20 évben. E két évtized alatt Andy Warhol számos virágot hozott létre különböző színrendszerekben, beleértve a fenti képet is.

9. Alex Katz- Vörös rózsák kék háttéren

Alex Katz amerikai művész az egyszerűsített portréiról és a háromdimenziós tér vizsgálatáról ismert. Első alkalommal az 1960-as évek végén festett virágokat, majd a 2000-es évek elején visszatért a témához. 2001-ben a festő nagy, kék vászonra fűzött rózsákat, és ezzel létrehozta egyik legszebb művét.

10.
Marc Quinn – Radioaktív Enceladus (az éjjeli kertben)

A színes virágok ismétlődő motívumok Marc Quinn műveiben is. A brit művész alkotott rengetegféle virágot, beleértve íriszeket, napraforgókat és orchideákat, és a 2000-es évek elején kezdték igazán lenyűgözni a növények, amikor megalkotta a híres Kert installációját, amely számos fagyasztott virágszoborból állt.
Marc Quinn egy sor virágfestményt és rajzot is készített, amelyek közül az egyik megtalálta a helyét a listánkon. A radioaktív Enceladus (az éjjeli kertben) festménye a hiperrealisztikus eprekből és a virágokból áll. A festmény egyidejűleg ábrázolja a művész nagy vágyát arra, hogy megóvja a környezetet.
Remélem, tetszett a Top 10-es új listánk, ígérem, lesz még hasonló. A FessNeki-ben nem egy fenti alkotást megtalálhattok, javaslom a másjusi Napraforgó festésünket. 🙂
Virágos délutánt mindenkinek!
 
           

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here