Kakukktojás I.

A legnagyobb festőknek ismerjük jól a munkásságát. Ám van egy-egy alkotás, ami nem illik a sorba, pedig kétségtelenül a művész keze munkája. Miért változik ekkorát a stílus, volna-e valami oka, hogy az eddig olyan meghatározó ecsetvonásokat, a védjegyét a festő egyszercsak félredobja, hogy valami teljesen mást hozzon létre?
Keresd a kakukktojást!
Van Gogh virágai
Ez a festmény se nem abszurd vagy meghökkentő, se nem töredezett foltokból felépülő. Szinte semmi nem utal a származására, hacsak nem a vastag réteg festék, ami éles ellentétben áll a finom és légies virágokkal. Az élete vége felé járó Van Gogh, unokaöccse, Theo születésére készítette a festményt, 1890-ben, utolsó tavaszán. A téma az élet szépségeit, és törékeny múlandóságát őrzi.
Monet és a nők
Monet ezen műve a szokásos jelenetábrázolásaival egyetemben a pillanatot hivatott megőrizni, és célja ugyanaz volt: a fény és árnyék tanulmányozása, finom összhangjukban. Ám ebben a képben  van valami valótlanság, az alakok kissé túlontúl kontúrosak, babaszerűek a más képeken szereplőkhöz képest.  A pózok mesterségessége részben annak köszönhető, hogy Monet akkoriban a modern divatlapokat tanulmányozta. A mű végül nem kerülhetett bemutatásra “túlontúl modern” hangvétele miatt, végül Frederic Bazille vásárolta meg 2500 frankért, hogy segítse a festőt pénzügyileg.
“Mindenki vitatja a művészetemet, és úgy tesz, mintha megértené, mintha szükség lenne megérteni, amikor egyszerűen szeretetre van szükség.” – Claude Monet
Turner első kiállított műve
Bizony hihetetlen, hogy ez a kép a párásan fülledt tájképek festőjének, William Turnernek műve legyen. Pedig így van. Itt a magyarázat viszonylag egyértelmű: a festő még pályája kezdetén alkotta a képet, ez volt az első vízfestménye, amellyel bemutatkozott a Royal Academy-n, a brit művészeti akadémián. Amint kezdett megismerkedni az olajjal, úgy váltak a festményei egyre finomabbá, érzékenyebbé.
Dalí szerelme

Dalí realista korszakában készítette ezt az alkotást szerelméről, Galáról.  A festő saját szavaival állította, hogy a kép 6 hónapon át készült, napi három órában, mert olyan volt számára, mint egy falat kenyér. A folyó órákkal teli álmok és rémképek itt szóba sem jöhettek, csak tiszta portré, tiszta szerelem.
Picasso és a Harlequin
 
A téma nem idegen a művész számára, megannyi harlequin ábrázolása ismert, ám a legtöbb a már jól azonosított, Picasso stílusban. Ezek a verziók  visszanyúltak a kalsszikus gyökerekhez, sosem hinnénk, hogy a mester keze munkái.
Legközelebb még 5 hihetetlen kakukktojás vár titeket, addig is bátran írjatok, ismertek-e hasonlóan érdekes festményeket, kivételeket a művészet világában. Lepjetek meg! 🙂 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here