Párosan szép I.

Minden madár társat választ– mondja a dal, és jól mondja. Tavasszal történik a legtöbb szerelembe esés, ilyenkor éled az ember szíve ismét fel a hosszú és sötét tél után, a hormonok megindulnak, és hacsak nem már párban vagyunk, ebben az időszakban könnyen ránk találhat valaki.
Ezért is a kicsinyke gyűjtemény a mai napra a leghíresebb párokról, akiknek szerelme mégha csak egy tavaszt is élt meg, a vásznon immár örökké egymáséi maradnak.
Klimt és a Csók

Gustav Klimt elég nagy széltoló volt, ha a női nemmel való viszonyaira alapozunk. Rengeteg futó viszonya mellett három gyermeket ismert el csupán magáénak, pedig a logikus becslések is szerint is legalább egy tucat Klimt gyermek szaladgálhat még a világban. Egyetlen nő volt viszont, akivel mély baráti és szerelmi viszonyban voltak élete végéig, Emilie Flöge, aki nagyban hozzájárult a festmények elkészültéhez. A divattervezőként befutott hölgy ruhái jelennek meg Klimt festményein, és a Csók című képen Emilie és Gustav szerepel.

Renoir táncosai

Csodálatos hangulatot idéznek Renoir táncoló szerelmespárjai. Talánm a finom érintések és meghitt báj, de legfőképp az öröm ad lendületet az amúgy is lengő-libbenő kompozícióknak.  Középen a hölgy még ki is tekint a képből, mintha azt mondtaná: ennél boldogabb már nem is lehetne.

 

Antonio Allegri de Coreggio- Jupiter and Io

Egyik kedvencem a sok közül a reneszánsz mester, Coreggio munkája, amely Zeusz és Io nászát, úgymond egyéjszakás szerelmét örökíti meg. Zeusz ugyebár a görög mitológia legnagyobb csábítója, aki szegény, kénytelen mindenféle álruhában megközelíteni a kiszemelt leányokat, hiszen párja, Héra, az istenek anyja féltékenyen lesi minden mozdulatát. Van is ebből baj. No de a kép érzékisége és finom ellentétessége az éteri, felhőnek álcázott Zeusz és az anyagi Io között felülmúlhatatlan. Coreggio tökéletesen ábrázolta a szenvedély pillanatát, amikor az akarat porba hull.

Jan Van Eyck- Arnolfini házaspár

Az egyik legtitokzatosabb és találgatásokkal övezett festmény az Arnolfini házaspár. Ilyen a rengeteg apró utalás és szimbólum a festményen, és nem kevésbé izgalmas a tükör sem, amiben láthatjuk a jelenetet teljesen másik nézőpontból is, és megtudhatjuk, ki is áll az ajtóban.

Rene Magritte szerelmesei

A szerelem jelenleg arctalan, lefátyolozott. A szoba ablaktalan, dísztelen, maguk a szerelmesek a tárgyak, az egyedüli fontos dolog a festményen. A falak színei utalnak a nyugalomra és mély érzelmekre (kék), egyben a szenvedély és dühre (vörös) , amik mind-mind a szerelem meghatározó alkotóelemei.

Pierre Auguste Cot- Tavasz

A Tavasz című kép valóban pont azt mutatja be, amit a cikk elején szavakban összefoglaltam. A fiatalság és játékosság jelenik meg a képen, talán az első szerelem ártatlansága idilli környezetben.

 Lord Frederic Leighton – Mézeshetek

A csodásan egyszerű és meghitt festmény a friss házasok örömét és mély szerelmét örökíti meg, amely a sírig kitart (jobb esetben), az összetartozás és hűség virít a képről.

 

Chagall- Születésnap

A szerelem felemeli a párt a földről, a boldogság körüllengi őket. A szenvedély egyszerre van jelen a megható pillanat örömével. Chagall saját szerelmét, Bellát és önnön magát ábrázolja, akit hamarosan feleségül is vett. A festő így írt róla: “Én csak kinyitottam az ablakomat, a szeretet és a virágok már ővele jöttek.”

  
Ezek a képek is komoly bizonyítékai: párosan szép az élet. Cikkünk folytatásában szintúgy csodálatos párokat láthattok, ezennel a szobrászat világából. 
Addig is a FessNeki naptár néhány romantikus festménye még nem telt be. Álmodozz Klimt Csókja, vagy Brent Lynch Együtt ketten című képének festése közben a legszebb tavaszi napokon, májusban is! 🙂

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here