Hónap képe – Május

A tavasz legszebb időszakában járunk, ha kilépünk az utcára a napsütésbe, feltöltődünk energiával, szinte lebegünk az orgonaillatú bokrok között.
Ez a lebegés és öröm, amiért május havának hónap képe díját egy magyar festő nyerte, név szerint a nagy Szinyei Merse Pál.
Festményét látva garantáltan a felhők között járhatunk, és le sem kell szállnunk a földre többé. Ő a csodálatos Léghajó.
Szinyei Merse Pál a fenti festményt (a krisztusi) 33 éves korában készítette. A festmény nem túl nagy, 39×42 cm-es, ám annál impozánsabb. 
Páréves művészeti visszavonulás után festette meg e képet, mely újdonsült optimizmusáról árulkodik, illetve, hogy mennyire érdekelték a technikai újítások.  Már az akadémiai évei alatt próbálkozott repülőgép-összeszereléssel, de főként sógora léghajós utazása ihlette meg, így született az alkotás. Utal egyben a vágyra, ahogyan az ember igyekszik maga mögött tudni a földi problémákat, és egyben a gondolatok és a művészet örök szabadságára is.
Szinyeinek rengeteg festménye ismert, főként a Majális, mely szintén a hónap zamatát hivatott ábrázolni és megőrizni. Kiemelt alkotásait lent találjátok.
További művei:
  
 
 
A képet a FessNeki honlapján is megtaláljátok, érdemes a megfestésre májusban és júniusban is.
Jó lebegést mindenkinek! 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here