READING

Mitológiák viharában II.

Mitológiák viharában II.

Felnőtt tartalom
Odavagyok a mesékért. Amióta az eszemet tudom, kerestem a legkülönlegesebb történeteket, amik végül megihlettek, és amikből később saját mesék, vagy alkotások születtek. A görög mondák egyikei a legegyedibb meséknek, sosem tudhatjuk, mekkora az igazságtartalmuk, talàn megtörténtek ilyen-olyan formában, talán nem. A legtöbb persze Zeuszhoz kötődik. Az ő kalandjai, kétes leszármazottai vannak a központban, ki másé, hiszen az Istenek főatyja nem volt túl szerény természet. És rajta kívül is maradt bizony jópár szereplő és történet, amely szappanoperába illő.
Egyszóval, 18 karikás az ügy, de azért csak ne hunyjunk szemet! A legismertebb mitológiák új köntösbe bújnak a legjobb festők ecsete által:
A fantasztikus Herkules
Zeusz fia egyáltalán nem ismeretlen előttünk, de tetteivel és életével talán nincs tisztában mindenki, hiszen a sok mese és film, a hozzáadott és elvett elemek képesek nagy port kavarni az emberek fejében. Íme néhány közülük:
Rubens többször is festett görög történeteket, jelen esetben Herkules  sárkányt és oroszlánt öl.
Guido Reni pedig a százfejű Hidra megölését ábrázolja
A víz az úr
Poszeidon, a tenger istene sokakat megihletett. Alább Friedrich Ernst Wolfrom festményén tengeri lényekkel körülvéve láthatjuk, lenn pedig Aivazovsky a sötét tenger hullámaiként lovashintón köveledik.
A holtak királya
Hádész, a Tartarosz, tehát az alvilág istene Caracci festményén háromfejű kutyájával elmélkedik, míg lent, Litovchenko képén a holtak lelkét viszi át a Styx folyón.
Sziszegő tincsek
Medúza történetét sem kell bemutatnom, akinek a tekintete kővé dermesztett mindenkit, aki élt, és akit a nagy Perzeusz ölt meg visszatükröződő pajzsa segítségével. Rubens, Caravaggio, és Leonardo da Vinci mind test nélkül ábrázolták.
Aki fává változott
Apolló gúnyolódása a szerelem istenénével szemben odáig fajult, hogy az meglőtte nyilával, majd szerelmét, Daphnét a szereleműző másik nyíllal. Ezekután Apolló üldözőbe vette Daphnét, mire ő kétségbeesésében babérfává változott. Apolló szomorúságában elrendelte, hogy a fának örökké virulnia kell. Nicolas poussin és Waterhouse festményei a végzetes pillanatot örökítik meg.
A sort a végletekig lehetne folytatni, de már ez a pár történet és festmény is igazolja, hogy nem én vagyok az egyetlen rajongója a görög mitológiának. Mindenkinek bátran ajánlom, aki még nem ismeri a legizgalmasabb alakokat és mítoszokat. 
Legyen szép napotok! 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here