READING

Graffiti- művészet vagy sem?

Graffiti- művészet vagy sem?

Bizony nehéz szép szemmel tekinteni erre a “szakmára, mivel a mindennapi környezetünkben nem a legszebb példák erősítik a graffitisek kétes hírnevét. Ám akad itt is valódi művészet, amely bár provokatív, és talán rongálja falainkat, de mégiscsak gyönyörű. Sőt mi több, vannak, akik olyan jól űzik mesterségüket, hogy milliárdokat is felhalmoztak azzal. Tudnak valamit, igaz? És ha belegondolunk, nem is olyan rossz, hogy múzeumbelépőre már biztos nem kell költenünk. 🙂
Ma a négy leggazdagabb, hivatásos Graffiti-művésszel ismerkedhettek meg, garantálom, hogy már az első után elismerően bólogatunk majd.
1.David Choe- a szerencsés
Choe Los Angelesben látta meg a napvilágot, és egészen addig pornómagazinokat illusztrált, míg egy nap meg nem kereste őt az akkor még gyerekcipőben járó vállalkozás, a Facebook. Choenak az iroda falára kellett alkotni az akkori igazgató, Sean Parker felkérésére. Fizetségként választhatott, vagy fizetséget kér, vagy részvényeket. Gondolhatjátok, hogyan döntött. Mára 45 milliárd forintnyi vagyona egyre csak növekszik.

2. Banksy- az arctalan
Banksy nevét mára a fél világ ismeri, ám az alkotó kilétét máig homály fedi. Anonymusunk felelős a lenti vicces, meglepő alkotásokért. Felkéréseket is vállal, ám nem túl olcsón, egy alkotás a szobánk falára akár egy ház árát is kiteheti. Vagyona több, mint 4 milliárd forintra rúg.

     

3. Shepard Fairey- Obama kedvence
A híres plakátot bizonyára sokan láttátok, “Remény” címmel, amely Obama elnök kampánya kapcsán vált világhírűvé, és amely az addig bűnözőként elhíresült Faireyt egészen másképp tette hírhedté, mint azidáig. Őt sem kell már félteni, 3 és fél milliárd forinttal csak eléldegél valahogy.

   

4. Mr. Brainwash- a megtévesztő?

A 47 éves művészről sokan úgy gondolják, hogy maga Banksy, és így a közösen elkészített filmükről (Kijárat az ajándékbolton át) – amely híressé tette Brainwasht-, is az a hír járja, hogy csupán tréfa, paródia. Állítólagosan Banksy felkérte őt néhány művészi munkára a video kapcsán, melyek később egy kiállításon 1 millió dollárt hoztak neki a konyhára. Ki tudja? Mindenesetre elég jól járt: több, mint 2 milliárdnyi forintja van jelenleg.
Engem személy szerint Fairey munkái levettek a lábamról. Remélem, ma is tanultunk egy keveset. Egyféle nézőpont sosem elég! 😉
Szép napot nektek!
Forrás: Offline.hu

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here