Több, mint szelfi

Szelfi a köbön
Van abban valami kielégítő, ha az embernek sikerül olyan képet lőnie saját magáról, amelyben örömét leli, és amit szívesen nézeget majd vissza öreg korában, vagy mutogat az unokáinak. Manapság ehhez elég egy jó telefon vagy fényképezőgép, falatnyi tehetség, és máris büszkék lehetünk. 
Ám képzeljük el a középkor emberét ugyanezzel az ártatlan vággyal. Ugye nem könnyű? Ehhez már falatnyival több tehetség kell. Hát neki megvolt.
Az önarcképek királya- Rembrandt
Kevés lelkesebb embert találni, mint Rembrandt, ami az önarcképet illeti. Közel 80 alkotását ismerjük, amin ő szerepel valamilyen módon, festmények, skiccek formájában. Ez a szám már önmagában nem semmi, ám az arckifejezések, tekintetek sokfélesége profizmusra vall és teljes áhítatra, ami a megörökítést illeti.
A szakértők három korszakra osztják önarcképeit:
  • Az első szakaszban Rembrandt tudományos céllal festett, próbálkozott. Itt született megannyi olyan skicce, melyen fiatalon, bohókásan grimaszol önmagának, tanulmányozva az arc izmait, lehetőségeit.
  • Második korszakában a jómódú festőt láthatjuk, bársonyban, ékszerekkel feldíszítve. Ezek a képek már nem annyira őszinték, elsősorban a külcsíny és a festés nagyszerűségét hirdetik.
  • Ám harmadik korszaka egészen más, az utolsó 7 évében született képei, -melyek nagyjából 15 képet tesznek ki-, a letisztult, elemi vonásait mutatják a festőnek, példátlan őszinteséggel és nyitottsággal. A legtöbben egyetértenek abban, hogy ezek Rembrandt legzseniálisabb munkái.
Nézzünk rá néhányra a sok közül. Vajon te megismered, melyik festménye melyik korszakból való?
   
 
Folytathatnám a sort megannyi káprázatos képpel, ám a lényegre talán így is ráébredtünk. Van, ami több, mint a szelfi, és amibe többet vagyunk képesek rejteni önmagunkról, mint a legjobb fotók bármelyikébe. 
Csak tükör kell, és nagy adag elhivatottság! Mire várunk még? 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here