READING

Ez állati! II.

Ez állati! II.

Állatias vonzerő
Egy cuki kiskutyával bármit el lehet adni. Mondanák a marketingesek, és mondták sokan, akár néhány száz évvel ezelőtt is. Az állatokra szükségünk van, nem is kérdés, hogy minden, szívvel rendelkező, értelmes lény vonzódik hozzájuk, tiszteli őket. A festők sem voltak másképp. Nézzétek, mennyi rajongó van a leghíresebbek közt is!
Monet meghitt percei
Monet-nak igen jó dolga volt Givernyben található házában, melyhez tavacska vízililiomokkal, plusz egy impozáns híd is tartozott… és úgy fest, az állatokból sem volt hiány. Az idilli életérzéshez a napos, zöld környezet is nagyban hozzájárult.
Carel Fabritius utolsó képei
A gyönyörű festmény szelíd figyelembe helyezi a kismadarat, mely szomorúan, egymagában ücsörög, s ha figyelmesen nézzük a képet, láthatóvá válik a bánat igazi oka, az apró, vékony aranylánc, mely fogva tartja. Fabritius egyik utolsó képe ez, mely minden bizonnyal rejtett érzelmeket is feltár.
   
Rousseu dzsungele
A “Meglepve” című kép vadászó tigrist mutat be a vad, trópusi vihar közepette. Bár akkoriban nem a legkedveltebb állatábrázolásként tekintettek a műre, mára mégis meghatározó alkotásként tartják számon.
 
Van Gogh és az ihlet
Hihetnénk, hogy Van Goghra nem sok minden volt hatással saját depresszióján és művészetén kívül. Ám ez nem igaz. Rákokról készült festményét például az akkoriban divatos japán fametszetek ihlették.
Dürer nyula
Az egyik leghíresebb állatábrázolás Dürerhez köthető. Mindenki ismeri, mindenki látta már, talán nem is nagy szó, ha azt állítjuk, Dürer sikerének nagy titka ez a kicsi nyúl.
Nem szokványos Klimt
Felfedezzük a stílusra jellemző mintázatokat, ám Klimt ugyebár jóval többször ábrázolt nőket, mint tyúkokat. A ritka alkotás sajnos megsemmisült a második világháború idején.
Velázquez és a tekintet
Velázquez képes a vesénkbe látni festett alanyai által. Ezt teszi most is, a szarvas lát minket, tud rólunk, és ez minden hivalkodás nélkül teszi egyenrangú, tisztelendő partnerünkké.
     
A hűvös Holbein
Holbein tartózkodik a mélységes érzelmektől. Szelíd távolságtartással elmélkedik az ember és állatvilág kapcsolatán a festmény által, melyen különös összhang uralkodik.
Remélem, már meg is találtátok a kedvencetek az alkotások közül, és élveztétek a nem mindennapi összeállítást. Szeressétek az állatokat, szép napot nektek! 🙂

 

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here