READING

Rejtélyek a vásznon túlról

Rejtélyek a vásznon túlról

Minden festmény tartalmaz rejtélyeket, hiszen ott van bennük az alkotási vágy miértje, a festő álmai és akarata, a tudás és a pillanat találkozása, melyekre szintén nem könnyű választ találni, és leegyszerűsíteni a néző számára. Ám akadnak olyan képek, ahol a rejtély direkt lett elrejtve, csak azért, hogy rátalálhassunk. Van, hogy valóban titokról van szó, van, hogy a művész mókázik velünk.
Vajon egyből rájöttök a válaszokra? Valami nem stimmel? Ma megtaláljuk! 🙂
Raffaello Sanzio Sixtusi Madonnáján a felhők valójában kisangyalok arcai.
Domenico Ghirlandaio Madonnáján sokat vitáznak a tudósok. Mi lehet a lebegő jármű az égen? Talán előre megjósolt léghajó alakja? Vagy egy Ufo? Bárhogy is, a rejtély máig nem tisztázott.
Több festő is élt ezzel a trükkel, -például Rembrandt-, ám most Karl Pavlovics Brjullov bújt a szereplők helyébe a Pompeii utolsó napjai című festményén, és szerelmét is magával vitte.
Jan van Eyck, Arnolfini házaspárja is több, mint aminek látszik. A zseniális, kis görbe tükörben plusz két új szereplő tűnik fel a képen, vele együtt  a szoba parányi mása, hátulnézetből.
Peter Brueghel festményén teljes a káosz, és első ránézésre a teljes őrületbe csöppenünk. Ám nem hiába a zűrzavar. A festő a kép minden egyes részletével flamand közmondásokat fed fel. Pl.: Még az ördögöt is a párnához kötözi- ami annyit tesz, a személy hihetetlenül makacs.
Michelangelo, Ádám teremtése című festménye is kicsit mesterkélt. Sokak egyértelműnek veszik, hogy Isten és angyalai közösen egy tökéletes agyat formáznak.
Csontváry Kosztka Tivadar, egyik leghíresebb festőnk imádta a rejtett utalásokat és szeretett a tükröződéssel játszani. Alábbi példánk után ez nem is kétség. Az öreg halász arcát tükrözve az ember jó, és rossz énjét látjuk előtörni.
A rejtélyek legnagyobbja pedig semmiképp sem maradhat ki: Leonardo da Vinci elméleteit festményeibe rejtette. Ezúttal épp Jézusról és tanítványáról derül ki holmi turpisság. Ahogy a Da Vinci kód című regény is sejteti, talán Jézus egyik tanítványa nő volt, nem is akárki, hanem a felesége?
Ti mit gondoltok? 
A legizgalmasabb témákkal várlak titeket továbbra is a FessNeki blogon! 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here