READING

Hihetetlen elméletek I.

Hihetetlen elméletek I.

Bizony vannak abszurd gondolatok, és vannak olyan emberek, akik mindenbe belelátnak valamit, még abba is, ami kerek-perec le van írva. Ám épp ezek az emberek képesek felfedni a világ nagy titkait, összeesküvéseit is. Ha te is ilyen ember vagy, íme néhány elmélkednivaló mára. Ha pedig nem, tátsd a szád, a művészet mindig tartogat meglepetéseket!
Beteges észrevételek
Vito Franco, a Palermói Egyetem kórbonctanprofesszora egészen másképp közelíti meg a művészetet, mint mások. Azokat a kóros elváltozásokat, betegségeket kutatja a festett portréalanyokon, amelyeken a mi szemünk átsiklik. Vajon igaza lehet?
Diego Velázquez , Az udvarhölgyek című festményén például az ötéves Margiton fedezte fel az Albright-szindróma jeleit. A betegség magában foglalja a korai nemi érés, a csontelváltozások, kicsiny termet és a hormonális problémák változatos tüneteit.
Ugyenezen képen mások a tükörben szereplő királyi páron lamentálnak. Vajon valóságosan jelen is vannak,  mint portéalanyok, avagy a hatalmas vászonról tükröződik vissza az arcuk?

Boticelli, Fiatal férfi arcképe című festményén a fiatalember minden bizonnyal arachnodactyliában szenvedett.  E betegség velejárói a hosszú végtagok, keskeny ujjak.

Marfan-szindróma jeleit mutatja Parmigiano Hosszúnyakú Madonnája, mely hasonló az előbb említett betegség tüneteihez. Ezen személyek magasabbak, mint elvárható, vékonyak, ízületeik nagyon hajlékonyak. Karjaik is kifejezetten hosszúak, széttárt helyzetben karjaik fesztávolsága meghaladja a magasságukat.

Pietro della Francesca Várandós Madonnájának modellje pajzsmirigy megnagyobbodásban szenvedett, jódszegény táplálkozása miatt.

Da Vinci sem maradhatott ki. A híres Mona Lisát a szemhéja árulta el: az azon megcsillanó fény zsírsavak túlzott lerakódására utal, ezáltal arra a tényre, hogy a hölgynek magas lehetett a koleszterin szintje.
Raffaello Athéni iskola című festményén a nagy Michelangelo is feltűnik, méghozzá kissé feldagadt térdekkel, amely a köszvény leggyakoribb jele.
Hihetetlen elméletekből nincs hiány, az igazságot pedig valamelyest mindig homály fedi. Nincs még itt a vége, tartsatok velünk, a második részben sem maradunk adósok!

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here