Hihetetlen elméletek II.

Bizony vannak abszurd gondolatok, és vannak olyan emberek, akik mindenbe belelátnak valamit, még abba is, ami kerek-perec le van írva. Ám épp ezek az emberek képesek felfedni a világ nagy titkait, összeesküvéseit is. Ha te is ilyen ember vagy, íme néhány elmélkednivaló mára. Ha pedig nem, tátsd a szád, a művészet mindig tartogat meglepetéseket!
Összefüggések hálójában
Susie Hodge angol történész régóta foglalkozik a téma velejével, olyannyira, hogy legutóbb megjelent könyve is a festmények mögött meghúzódó titkokat kutatja. Susie tisztában van vele, hogy minden alkotás személyes mondanivalóval rendelkezik a néző számára, mégis jobb úgy tekinteni egy festményre, hogy tapasztalataink, tudásunk által a mélyükre vagyunk képesek ásni. Íme három a sok közül:
Edward Munch jó alapanyag, ha rejtett érzelmeket kíván felfedezni az ember. A művész köztudottan lelki beteg volt, rettegett a haláltól és súlyos depresszióval küzdött. A Sikoly című festmény maga a bizonyíték. Susie szerint az alak maga Munch, aki belesikolt a vörös égbe. A festő saját verse talán nem hagy kétséget:
“Két barátommal sétáltam az úton. A nap leszállt. Az ég hirtelen vérré vált, engem pedig megcsapott a szomorúság lehelete. Megálltam, holtfáradtan nekidőltem a kerítésnek. A fjord felett a felhőkből bűzös vér csöpögött. A barátaim továbbmentek, én azonban remegve álltam, egy nyílt sebbel a mellkasomon. Hallottam, amint egy óriási, szokatlan sikoly hasít bele a természetbe”
Paolo Ucello, San Romanó-i csata című festmény már alapból kissé bizarr. A kidolgozás mellett az alakok, és tárgyak túl műviek, merevek. A művészek akkoriban nem foglalkoztak sokat a mozgás ábrázolásával, lásd a lovak beállítását, de ezen túl mintha direkt elrejtett hibákat is találnánk, mint például a perspektíva nem helyes alkalmazását a földön fekvő lovag esetében, illetve a tárgyak elnyagolt méreteit, mint a porban heverő sisaknál.
Ifj. Hans Holbein, Követek című képe nagyon is illeszkedik a kor festési stílusába és a téma sem túl meglepő, ha nem számítjuk a különös, nyújtott foltot, amely átszeli a kép alsó felét. A folt itt nem műhiba, hanem direkte elrejtett szimbolika. Egy távolabbi nézőpontból a folt tökéletes, emberi koponyává áll össze. A képen szereplő többi tárgy is szintén jelentéssel rendelkezik, mint például Luther Márton könyve, az akkori vallási háborúk szimbóluma, vagy a diszharmóniát sugalló, szakadt húros lant.
Ma is kiderült, az emberek sosem nyugodnak, ha rejtélyekről van szó. Remélem, elég érdekességgel szolgálhattam nektek ma is a festmények titokzatos világából. 🙂

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here