READING

Van Gogh és a csillagok

Van Gogh és a csillagok

Joggal kérdezhetnénk: Vincent Van Goghnak még mindig vannak titkai előttünk? Boncolgatta már könyv, újság, de még film is, mégsem tudunk mindent az életéről. A Csillagos éj című képéről pedig végképp nem, pedig hát az a nagy művész egyik legnagyobb alkotása, melyet csekély egy hónappal öngyilkossága előtt festett meg.
12 érdekesség, amit biztosan nem tudtál. Lássuk, milyen titkokat is őriznek a csillagok…
 1. Vincent, testvérének Theonak írt levelében megemlítette a Csillagos éjt. Így fogalmazott: ” Ma, jóval napfelkelte előtt kinéztem az ablakon a tájra, és a Hajnalcsillag hatalmasnak tűnt.” Későbbiekben a tudósok megállapították, hogy a látott csillag csakis a Vénusz lehetett.
 2. A festmény népszerűségének egyik titka, hogy tudat alatt reményt kelt az emberekben a sötét táj fölötti fényes csillagok látványa.
 3. A festményen pontosan 11 csillag látható. Egyesek szerint Van Gogh a Genesis soraira utal: “Álmodtam egy másik álmot. Ezúttal a Nap, a Hold és a tizenegy csillag meghajolt előttem.”
 4. Van Goghról azt tartják, mélyen vallásos volt, így egyesek szerint a kék és sárga színhasználat Krisztusra utal.
 5. A festmény végül nappal készült el, képzelet és emlékezet alapján.
 6. A csillagfényben fürdő falu részben a valóságos, részben egy holland falut ábrázol, Van Gogh hazájából.
 7. Van Gogh festett már csillagos eget, melyet az eredeti Csillagos éjként tartanak számon. Ez a Csillagos éj a Rhone folyó felett.
 8. Van Gogh nem rajongott saját festményéért, Theonak eképp írt: “Az egyetlenek, amiket jónak tartok a búzamezők és hegyek, az olajfák a kék dombokkal és a kőfejtő bejárata. A többi semmit sem mond nekem.”
 9. Később teljes kudarcként említette, mivel a csillagok túl nagyra sikerültek.
 10. Woody Allen a Csillagos éj elemeit használta Éjfélkor Párizsban című filmjének plakátjához.
 11. Amikor Vincent után Theo is meghalt, annak felesége kapta meg az összes festményt és a köztük írt leveleket. Johanna Gezina Van Gogh-Bonger fáradhatatlanul népszerűsítette a leveleket, melyeket ő maga jelentetett meg. Neki köszönhetően kapott Van Gogh posztumusz-hírnevet.
 12. Van Gog belefestette a Göncöl szekér csillagképet a Csillagos éjbe, annak ellenére, hogy az a valóságban épp az ellenkező irányban állt.
Az emberi élet olyan összetett és bonyolult, hogy talán bármennyire is vágyunk megismerni egy adott valakit, még életében is nehéz dolgunk van, nemhogy holtában. Van Gogh azért mindenestül szívünk csücske marad.
Szeptemberben ismét alkalmad nyílhat megfesteni a Csillagos eget pesti stúdiónkban. Tarts velünk! 🙂

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here