Művelődj a korallokért!

Maldív szigetek. Mi jut eszünkbe róla? Talán pálmafák, szikrázó, lehetetlen-kék víz, fehér homok, koktélok, de semmi esetre sem a művészet. Pedig éppen ezen a mesebeli helyen nyílt meg a világ első (félig) víz alatti múzeuma!
Jason deCaires Taylor, brit természetvédő és művész, egy helyi luxusüdülő együttműködésével hozta létre az elsősorban a korallzátonyok védelméért kiáltó múzeumot.
A szögletes, építmény oldalsó falai korall-szerű mintázattal áttörve betekintést engednek a benne lakó szobrok sokaságának, így a szemfüles turisták akár a partról is megfigyelhetik a műalkotásokat, melyek körülbelük 50 méterre fekszenek a homokos strandtól a víz közepén. A kiállítás koncepciója azonban nem csupán látogató-csalogató, a falakon levő nyílásokon át a tengeri élőlények is nyugalommal folytathatják útjukat, avagy telepedhetnek le a szobrokon.
A csaknem 30 szobor három emeleten lett elhelyezve, és bár élő embereket mintáznak, lábuk helyén gyökerek és növények idézik meg a Maldív-szigetek őshonos növényeit. Az alkotásokat tengerbiológussal karöltve lehet megtekinteni, aki bizonyosan elmeséli, hogy nem is oly távol a kiállítástól el is indult egy korall-regeneráló project, mellyel újabb esélyt kap az olyannyira megrongálódott élővilág. Sok sikert kívánunk!
   
Ha valaki épp arra jár, az Északi-Miladummadulu-atollnál keresse a különleges kiállítást! Beszámolót követelünk. 🙂
 

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here