READING

Festőmesterek- El Greco

Festőmesterek- El Greco

Domenikos Theotokopoulos, azaz El Greco, becenevén “a görög” szomorúan alábecsült festő volt a maga korában. Híressé csak halála után mintegy ötszáz évvel vált. Ma már többek közt a Louvre őrzi féltve hatalmas festményeit. Képei olyanok, akár a látomások, a szürreális színek és megnyúlt, hullámzó alakok különleges, egyedi atmoszférát teremtettek.
Ahogy szokásom, hogy minden nagy festőről a legérdekesebb tényeket osztom meg veletek, ez ma sem változik. Íme az 5 legizgalmasabb tény a leghíresebb görögről:
1. Bár gyakran ábrázolta a római katolicizmus alakjait és jeleneteit, El Greco és családja ortodox görögök voltak. El Greco Krétán született, mégis rengeteg bibliai témát ábrázolt. Képein látszik az átszellemült hit és mély vallásosság. Egyetlen festménye csupán, amely mitológiai alakról szól, ez a Trójai pap című kép. A fentiek fényében a festő végakaratában katolikusnak nevezte magát.
2. A krétai iskolában ikonfestőként végzett, már huszonkét éves korában “mester” -nek számított. Ez ugyabár a mai időkben sem kis dolog. Hivatalos dokumentumok igazolják, hogy El Greco valóban mester volt, és saját műhelyét vezette.
3. El Greco ifjúkorában sok nagy festő árnyékában élt. Bár Raffaello és Michelangelo már nem élt, mire a festő Rómába költözött, mégis (főleg az utóbbi) nagy hatással voltak munkáira, illetve sikertelenségére. Egyes festményein teljességgel kivehető az általa nem kedvelt stílus, ahogyan Michelangelo festett, és amelyet úgy véleményezett: “Jó ember volt, de festeni nem tudott.” 4. Erős véleménye ellenségességet keltett, bármerre járt. Mivel nem kedvelte Michelangelo stílusát, ezért azt ajánlotta V. Pius püspöknek, hogy festesse át az Utolsó ítéletet a Sixtusi-kápolna mennyezetén az új, szigorúbb katolikus tanításokkal. Végül ez az elutasítás vezetett ahhoz, hogy El Greco meggyűlölje a római művészeti világot és kritikusait. Toledoban végül szeretett otthonára lelt.  
4. Az Orgaz gróf temetése című festményén kortársai arcát ábrázolja. El Greco hihetetlenül tehetséges portréfestő volt, így bizonyosan hitelesen ábrázolta az akkori költőket, tudósokat és vallási személyeket, akik a kép alsó felét betöltik. El Greco magát is a gyászolók közé festette.
5. El Greco a kubizmus és az expresszionizmus előfutára volt, de ahhoz túlságosan eredeti stílussal rendelkezett, hogy bármely létező művészeti mozgalomhoz tartozzon. Munkái később befolyásolták Cézanne és Picasso munkáit. Valójában Cézanne El Greco lelki testvérének tekintette magát. Inspirációként szolgált azoknak a művészeknek, akik el akarták elutasítani a koruk trendjeit és technikáit.
 Néhány festmény tőle:
El Greco festményeit érdemes élőben is látnia mindenkinek. Hatalmas vásznain a színek és formák még erőteljesebb hatást keltenek.
Szép napot kívánok mindenkinek! 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here