READING

Az új év hatalma

Az új év hatalma

Egy év nem a világ
Egy év leforgása alatt valóban nem sokat változik a világ, nemhogy egy éjszaka eltelte alatt, míg átlépünk 2018-ból 19-be. Ám ha a szilvesztert évszázadokban mérnénk, jóval nagyobb különbségeket látnánk mind kultúrálisan, mind a fejlődésben.
Ma természetesen a művészet alakulása kerül terítékre. Ahány évszázad, annyi zseni. Ki volt a festészet koronázatlan királya a 15. vagy a 18. században? Nehéz a döntés, hisz annyi a mesteri alkotás, nekünk mégis válogatnunk kell aszerint, a ma embere kit tisztel/szeret a leginkább közülük.
Mindenesetre nézzünk vissza, nem csak az elmúlt év, de az elmúlt fél évezred csodáira. A jövő még előttünk áll! 🙂
15. század
Sandro Botticelli, , 1484–1486 között – megalkotta a fantasztikus Vénusz születése című képét, amelyet azóta is megmásíthatatlan remekműként tartunk számon.
16. század
Leonardo Da Vinci 1503–19 között hozta létre a világ leghíresebb festményét és egyben legnagyobb rejtélyét, a Mona Lisát.
17. század
Johannes Vermeer, 1665-ben vitte vászonra a Lány gyöngyfülbevalóval című képet, amiből azóta film is készült Scarlett Johanson főszereplésével.
18. század
Francisco de Goya Meztelen Mayája 1797–1800 között született meg.
19. század
Talán a leghihetetlenebb évszázad, melyben olyan zseniális festők születtek, mint Monet vagy Vincent Van Gogh.
20. század
Szintén nem volt könnyű döntés, kik a legelismertebbek az elmúlt századból- talán a legtöbb reprodukciót magának mondható Klimt, vagy a töredezett festményeiről híres Picasso?
 
21. század
Melynek még csak az elején járunk, és ami annyi titkot rejteget még előttünk, pedig máris mennyi mindent átéltünk 2000 óta.
Vajon kire fog tekinteni a jövő gyermeke a 21. század legjobb festőjeként? Szerinted ki a ma élő legcsodásabb festőművész?
Benne sodródunk a történelem ezerágú folyójában, és talán épp mellettünk sétál el a 21. századi Da Vinci! A múlt a mi örökségünk, a jövő a reményünk, a ma viszont csak a miénk!
Koccintsunk, tegyünk fogadalmakat és tegyük emlékezetessé a mát! 
Boldog Újévet minden kedves olvasómnak! Jövőre találkozunk! 

 


RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here