READING

Élethű hegy- avagy a sziklafestés tudománya I.

Élethű hegy- avagy a sziklafestés tudománya I.

Amikor a hegy megmozdul
Mindenki úgy hiszi, hogy hegyet avagy sziklákat festeni az egyik legnehezebb tudomány még a festészeten belül is. Pedig a jó szikla úgy alakul ki ahogy a valóságban is, könnyedén és lendületesen. A fény-árnyék és szögletes összhatás egyes technikákkal szinte magától kialakul, egyedül a mozdulatra érdemes ügyelnünk.
Dupla cikkünk során megismerkedünk egy modern és egy klasszikus hegykészítő művészünkkel, megtudhatjuk, hogy használjunk festőkést, és úgy ámblokk, hogyan fessünk élethű hegyet.
Modern festőnk Conrad Jon Godly, aki festőkéssel hozza létre fantasztikusan izgalmas hegycsúcsait. A technika sajátossága, hogy bár a kést, mint eszközt irányíthatjuk, a nyom (amely sziklára emlékeztet) mintha magától alakulna élethűvé. Godly csupán fekete-kék és fehér színeket használ képeihez, melyek egyszerre tűnnek absztraktnak és hiperreálisnak.
A festményekhez közel a látvány vastag festékdarabokra, magas textúrákra esik szét, ám pár lépéssel távolabb már komplett hegy tárul a néző szeme elé. Ez egyben a stílus sajátossága, mellyel hamarosan közelebbről is megismerkedünk.
Godly korábban fotósként munkálkodott, amely kedvező alapot adott a fény és árnyék viszonyainak kitanulásához. Jelenleg pedig az inspirációját alapozza, hiszen főleg Svájcban él, melyről köztudott, hogy a lehető legszebb hegyi látvánnyal büszkélkedik. Festőnk sikerét bizonyítja, hogy kiállítása jelenleg is zajlik Mexikóvárosban, a hó és jég szerelmeseinek nagy örömére.
Korábbi ígéretemhez hűen íme segítőnk, Kevin Hill (kinek neve már önmagában rejti a lényeget), aki videóin részletesen bemutatja a festőkés trükkjeit. 

Ha megjött a kedved, tegyél próbát a FessNekiben egyik festőkéssel készült szépségünkön, az Aurora Borealis festményen márciusban!
Legközelebb szintén egy Hill lesz terítéken -Thomas Hill klasszikus festőművész az Élethű hegy- avagy a sziklafestés tudománya második részében!

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here