READING

Piros- a szín ereje

Piros- a szín ereje

Ki gondolná, hogy a színeknek erejük van? Hangulatuk, érzelmi töltetük, jelentésük, igen. De az erő olyan dolog, ami hat ránk, és befolyásol minket. Tudtad, hogy a kékre festett falakat lassacskán egyre hűvösebbnek érezzük, minél többet tartózkodunk benne? Hogy lelassul a szívverésünk, megnyugszunk, “kihűlnek” az érzéseink. És hogy a piros, mai cikkünk főszereplője, milyen lázadó, szenvedélyes és háborús jellem? 
Ígéretemhez híven a piros szín világába lépünk ma be. Bár ennek a színnek is, mint mindnek, rengeteg árnyalata van, egy biztos, mind heves jelentéssel bír.  A piros a vér és a tűz színe, de párosítják a veszéllyel, a szerelemmel, és a háborúval is. A piros egy olyan szín, amely képes a vérnyomás emelésére, növeli a légzésszámot, és felgyorsítja a belső folyamatokat. Kiemeli a képeket, a szövegeket, és képes az embert a gyors döntésre sarkallni.
A piros szín a reklámokban valamilyen erotikus tartalomra utal, gondoljunk csak a piros ajkakra, a piros körmökre, vagy éppen a piroslámpás házra. Használják a veszélyforrások jelzéséhez, pl.: a közlekedési lámpákon. A piros világos árnyalatai az élvezetet, a szenvedélyt, a szerelmet jelképezik, a sötétebb árnyalatok a dühöt, az erőt, a bátorságot, a vágyódást, vagy akár a rosszakaratot.
Ilyenkor húsvét tájt mind tudjuk, hogy a hagyomány szerint piros tojást illik adni a locsolónak, ám azt már kevesebben sejtjük, hogy a piros szín jelen esetben Krisztus vérét és egyben áldozatát szimbolizálja. Hasonló jelentéssel bír a mesék hőseinek, vagy gonoszainak piros öltözéke is, mint az ártatlan Piroskáé, akit megevett a farkas a sűrű erdő közepén. A vörös itt a halandóság, áldozat, de egyben a bátorság és erő megtestesítője.
És hogy visszakanyarodjunk a művészethez, íme Julia Fröhlich csodaszép, világító meséskönyve az egyik legismertebb mese kedvelőinek. Kattins rá!

Ezentúl is várlak titeket csodaszép festményekkel, izgalmas témákkal, és néha ne felejtsetek minket a FessNekiben is meglátogatni, és alkotni valami maradandót! Kellemes húsvéti pihenést nektek! 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here