READING

Halloween horror I.

Halloween horror I.

Mi is az a Halloween?
Csak hogy tisztába rakjuk ennek a kétes szokásnak a létjogosultságát, a Halloween egy ősi kelta hagyományból kialakult ír ünnep. A kelták úgy hitték, hogy a holtak szellemei Október 31-én éjjel visszatérnek az élők közé. Mivel hitük szerint a szellemek képesek megszállni az élőket, azok maskarába bújtak, félelmetes álarcokat öltöttek, hogy elijesszék a holtakat. Az erre rákövetkező nap a Mindenszentek, majd November 2. a Halottak napja, amit mostanság oly sokan előszeretettel védelmeznek az amerikainak megcsúfolt ünnep, a Halloween elől.
Ehelyett fogadjuk inkább tisztelettel ezt a különleges ünnepet, és borzongjunk együtt a leghíresebb festőművészek riasztó alkotásaival.
Tíz igen hátborzongató mű vár, talán még annál is izgalmasabb háttértörténeteikkel! Kellemes Halloweent! 🙂

Tim Burton Halloween GIF - Find & Share on GIPHY

William Turner- Az Anarchia bukása
Bár a festmény valószínűleg hiányos, magát a halált ábrázolja az Apokalipszis négy lovasai közül. A kép készülte szoros összeköttetésben áll a festő apjának halálával, talán ezért is lehet, hogy a halál ezen a festményen nem egy diadalmas alak, sokkal inkább egy ködbe vesző fantom képében jelenik meg.
Hieronymus Bosch- A földi gyönyörök kertje
Bosch híres a pokolbéli látomásairól, melyeket egyszerre nevetséges, mégis borzongató módon vetett vászonra. Figyeld csak meg a rémisztő masinákat és szürreális alakokat. Akárcsak egy rémálom.
Edvard Munch- A sikoly
Munch híresen sötét, depresszív festményei közül a leghíresebbet láthatjuk, melyet személyes élmény ihletett:
“Két barátommal sétáltam az úton, – a nap éppen lemenőben – amikor az ég egyszer csak vérvörösre váltott – megálltam, kimerültnek éreztem magam, és a kerítésnek dőltem – vért és lángnyelveket láttam a kék-fekete fjord és a város felett – a barátaim tovább sétáltak, én ott álltam, remegve a szorongástól – és éreztem, ahogy egy végtelen sikoly áthatol a természeten.”
Jusepe de Ribera- Apolló és Marsays
Marszüasz Apollónnal, a líra mesterével akarta összemérni fuvolatudását, és vetélkedőre hívta a művészetek istenét.
Apollón és Marszüasz megállapodtak, hogy a győztes azt tehet a másikkal, amit csak akar. A verseny bírói a múzsák voltak. Marszüasz veszített, ezért Apollón elevenen megnyúzta. Lenyúzott bőrét egy barlangban akasztotta föl, vérét pedig az itt fakadó Marszüasz folyó forrásába engedte. A mondák szerint a bőr, valahányszor fuvolazenét hallott, megmozdult örömében.
Salvator Rosa- Boszorkányok varázslás közben
Rosa festményén nem találni egyetlen olyan pontot, amely ne lenne borzongató… mind a csontváz, az akasztott férfi, vagy a boszorkányok ördögi ténykedései kétséget sem hagynak afelől, hogy gonosz helyre tévedtünk.
 

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here